Interview met Dani van Doorn

DaniDani van Doorn. Een vrouw die mij lang heeft laten wachten, maar hee wat vind ik dat het waard! Na de Winterstop, alle feestdagen die weer voorbij zijn. Het normale leven weer is begonnen en daarmee soms ook saaiheid intreed. Nu begin ik weer met de interviews. Dani heeft de eer om het eerste interview in 2022 te zijn! En dat niet alleen speciaal voor haar is het interview in JE-vorm! Want ze is allergisch voor u. Nu dat kunnen we niet hebben :D.
Dani deed een bibliotheekopleiding, en heeft verschillende banen gehad voordat ze met schrijven begon. Maar niets was echt een succes. Ze verveelde zich suf bij die banen. Op haar vijfenvijftigste kwam ze erachter dat het met leerstoornissen en ADD te maken had. Die wetenschap hielp om alles in perspectief te zetten. Met het schrijven is het ook wel aanwezig maar dan kan ze op haar tijd en manier werken én niet onbelangrijk, óók haar creativiteit kan ze daarin kwijt. Dat klinkt gigantisch als een win-win situatie! Want in een omgeving van een boek kan ze alles bedenken, van modecollecties tot kunstwerken toe. Daarnaast heb ik nu al een aantal jaren mogen schrijven met Dani, ze is een hartelijke en aardige vrouw met een goed gevoel voor humor. Ze heeft een man en woont in Eindhoven. Ze helpt graag met raad en daad, zelfs over honderden kilometers. Ik zou niet weten hoeveel onderwerpen uit ons beiden leven langs zijn gekomen. Van geloof, tot schrijven, van dagelijkse dingen en grappige voorvallen tot ingewikkelde thema’s. Ik kan enkel nog zeggen, ze is goud waard en ik vind het een eer dat ze meewilde werken aan een interview! Veel plezier met lezen!

Wie is je grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
De 19e-eeuwse Engelse auteurs én onze Nederlandse Cissy van Marxveldt, die (in mijn ogen) de eerste Nederlands chicklit schreef met ‘Een zomerzotheid’. Voor hedendaags werk kijk ik hoe jonge schrijvers het aanpakken.

Wat is je favoriete quote?
Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen. En: Life is Gods novel, let Him write it.

Zijn er dingen die je mijdt in je boeken? Waarom?
Alles wat grof en griezelig is, eigenlijk. Dat wil ik zelf ook niet lezen, vandaar.

Staat je verhaallijn al vast als je begint? Of blijft het voor jou ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het begin en het einde staan vast en het is altijd leuk om te merken hoe er onderweg dingen opduiken die aan het eind mooi op zijn plaats vallen. Het einde of de epiloog schrijven is voor mij de beloning.

Heb je rituelen als je gaat schrijven?
Ja, ik zet de computer aan. (grinnik) Meestal bekijk ik eerst de mail en de fb-chat voor dringende dingen. Wat kan leiden tot langdurig soggen… (Schrijf-Ontwijkend Gedrag).
Daar help ik soms ook bij, sorry Dani 😛

Hoe ga je te werk bij het schrijven? Zet je alles in een vast schema of schrijf je organisch?
Schema’s? Wat een gruwelijk woord 😀 Met een romantisch detectiveplot komt het wat nauwer, maar tot nu toe doe ik het met stukjes tekst in word. Vroeger had ik papiertjes waar je mee kunt schuiven om de volgorde goed te krijgen, maar die raak ik toch kwijt.

Wanneer krijgt een boek van jou 5 sterren?
Als zowel de schrijfstijl als de inhoud – op zijn Brabants gezegd – keigoed zijn. 😀

Schrijf je overdag of ook ’s nachts?
Allebei! Ik begin overdag en eindig ’s nachts, al neem ik me al jaren voor om eerder te stoppen.

Wat is het eerste dat je doet als je uit bed komt?
Wat denk je? I go to the loo!

Ben je een honden- of een kattenmens?
Allebei leuk, maar im Grunde ben ik een hondenmens. Ik mag af en toe ook graag even blaffen of janken als een hond. Dat lucht op 😀

Drink je liever thee of koffie?
Ik drink bij voorkeur pure muntthee (dus geen mix). Bij anderen accepteer ik wel andere thee. Koffie nooit, al behoren mokka-ijs of mokka-gebak wel tot mijn favoriete smaken!

Wat zijn je hobby’s?
Alles wat creatief is en wat je met je handen kunt doen. Legpuzzels maken of kruiswoordpuzzels e.d. oplossen vind ik ook leuk. Vooral samen met mijn man.

Wat doe je als je vastloopt tijdens het schrijven?
Eerlijk gezegd: meestal gewoon doorschrijven, want vaak is het een hobbeltje dat je moet nemen en daarna loopt het weer. Even “ranten” tegen mijn man geeft vaak ook nieuwe inzichten. Een proeflezer feedback laten geven, kan ook heel verhelderend zijn. Mogelijkheden genoeg!

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op je gemaakt?
Die moet nog uitkomen of is net uit! Marjon Weerink met ‘Op het verkeerde spoor’, ik las het manuscript in één adem uit en heel terecht heeft ze in Z&K een uitgever gevonden. Super!

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
Die vraag was eens een rubriek in een vrouwenmagazine en veel vrouwen konden niet zonder hun lipliner. Hilarisch als je bedenkt dat er niemand is die het kan zien! Maar serieus; mijn man kan ik niet missen, alleen is dat geen ding. Ik denk dat je met een tablet inclusief zonnekracht-oplader een heel eind komt qua contact houden, lezen en schrijven, plus films kijken en geïnformeerd worden. Er zijn vast YouTube filmpjes over overleven op een onbewoond eiland, daar kun je dan meteen je voordeel mee doen. En als derde: zonnebrand!

DaniWat is het grappigste dat je hebt meegemaakt door het schrijven?
Dat ik allerlei gekke dingen mag verzinnen die in het echt niet kunnen of mogen gebeuren. En dat ik dingen waar ik vroeger een hekel aan had, nu interessant vind, zoals schrijven en geschiedenis. Zo apart!

Hoe ben je begonnen met schrijven?
Doordat de computer in huis kwam en ik toch eens probeerde om de verhalen die ik mijn hoofd verzon, op te schrijven. De eerste poging heb ik meteen gewist, maar het bleef trekken en al gauw was ik ‘hooked’.

Waar en met wat zit je als je schrijft?
Op onze kringloopbank en met de laptop op een laptoptafeltje zodat de benen kunnen blijven bewegen, dat is gezonder.

Welk boek ben je nu aan het lezen?
Ik heb net ‘Max de wonderhond’ uit, het waargebeurde verhaal over een man die na een zwaar ongeluk weer plezier in het leven krijgt door een empathische springer spaniël. In de roman ‘Iris‘, die pas uit is gekomen, is ook een mooie rol weggelegd voor de springer spaniël Olly. Het bleek dat Olly en Max veel op elkaar lijken, allebei het type van de hulphond.

Als je moest kiezen tussen de ‘echte’ wereld en die van je boek, waar zou je dan willen wonen?
Vroeger lijkt romantischer, maar dat is schijn. Er was zoveel verzwegen leed. Maar ik kan niet zonder de moderne voorzieningen als wc, stromend water, koelkast en wasmachine. En ik moet vooral niet denken aan de medische behandelingen van vroeger, brrr… Zonder verdoving!

Wat vond je het leukste boek/karakter om te schrijven?
Tessa van ‘JP & IK’, die is totaal waus. Innerlijk lijkt ze veel op me en uiterlijk is ze mijn tegenpool. Mijn man zei toen hij op pagina 3 van het boek was: ‘Zeg, die Tessa, hè? Die lijkt op jou!’ ‘Pippa‘ was ook erg leuk, zo vrolijk.
Over JP & IK gesproken, die staat op de Longlist van de Valentijnsprijs!

Proeflezen, laat je dat iemand doen die je goed kent en uit je naaste omgeving? Of liever iemand die je niet persoonlijk kent?
Ik ken een aantal mensen alleen via facebook en mail, dus dat zit ertussenin. Maar ik heb ook een schrijfvriendin die ik al tientallen jaren ken.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijg je daarbij?
Smaken verschillen, dus dat is dan jammer voor mij, maar verder oké. Er zijn ergerere dingen om over je boek te lezen!

Kun je de boel de boel laten of moet alles aan kant zijn voor je schrijven kunt?
Hahaha! Dan zou ik nooit aan schrijven toekomen, als alles eerst aan de kant moest. Vroeger was dat wel een beetje zo, maar tegenwoordig begin ik meteen met schrijven en doe ik tussendoor gauw een huishoudelijk karweitje of een wandeling.

Laat je je graag misleiden door een mooi boekomslag?
Absoluut, ik houd van een mooi plaatje dat een bepaalde sfeer oproept en als het verhaal eraan voldoet is het prima. Soms beantwoordt het er echter totaal niet aan. Daar kan ik niet zo goed mee uit de voeten, alsof je als lezer bedrogen wordt.

Met welke auteur, dood of levend, zou je een kopje koffie mee willen drinken?
Theedrinken met iemand die al is overleden, lijkt me nogal een dooie boel. ☺ Bekende auteurs van vroeger schijnen privé nogal lastig te zijn geweest, alleen Jane Austen komt goed uit de bus. Die lijkt me heel interessant om mee te praten, maar ze is al tientallen keren genoemd door mijn collega’s. Dus ik denk niet dat Jane daar nog zin in heeft.

Bij welke uitgeverijen komen je boeken uit?
Op dit moment bij Ellessy, Van Driel Publishing, Uitgeverij EigenZinnig, ClusterEffect, Paolo. Audioboeken bij Bookora en Luistereffect.

Heb je nog tips voor beginnend schrijvers?
Heel veel lezen en heel veel schrijven én herschrijven. Je verhalen lang laten liggen: tot een half jaar, daarna kijk je er weer anders tegenaan en kun je herschrijven. Als je dat niet leuk vindt, moet je er misschien nog eens over nadenken? Want schrijven heeft twee kanten: ontspanning en inspanning. (Rozengeur en maneschrijn)

Wil je nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Dat ik heel blij ben met al mijn lezers en het superleuk vind om te horen dat ze met plezier mijn verhalen hebben gelezen, want daar doe ik het voor!

Dankjewel Dani, voor alle tijd en moeite voor al deze leuke antwoorden! Haar werk kan je hier en hier op haar website bekijken. Veel is te lezen via KoboPlus! 

*Foto’s zijn van Dani van Doorn, en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

2 Responses

  1. Stephen bosmans
    Stephen bosmans at |

    Wat een leuk interview weer! Mooi geschreven en is helemaal niet erg als er een schrijffoutje in zou staan! Ga zo door!

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.