Interview met Jacodine van de Velde

JacodineJacodine is een schrijfster met een vliegende start! In 2019 stuurde ze haar manuscript naar Clavis. Na twee maanden wachten, vroeg Jacodine na of al bekend was wanneer ze bericht zou krijgen. Toen kreeg ze al positieve geluiden te horen. Vanaf toen tot haar debuut in de winkel lag duurde het alsnog een jaar. In die tij schreef ze vrolijk en diepgaand verder en dat maakt dat begin 2022 er sindsdien al vijf boeken zijn uitgegeven bij Clavis en Dutch Venture Publishing! Wie is deze vrouw? Ze is geboren in November, wat haar een schorpioen maakt, verklapt ze me. Jacodine heeft een broer, is getrouwd en heeft twee zoons. Met zoveel mannen om haar heen, heeft ze wat vrouwelijke versterking nodig! Deze heeft ze in de vorm van poes Nala gekregen 😉.
Jacodine haalde haar vwo-diploma en daarna studeerde ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Weer een paar jaar later studeerde ze Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit van Leiden. Sinds 2008 heeft ze als orthopedagoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt, gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen. Maar sinds een jaar heeft Jacodine een eigen praktijk die ze combineert met schrijven en vertalen. Het geeft Jacodine meer vrijheid te kiezen wat ze doet en hoe ze haar tijd indeelt. Ik heb Jacodine haar naam mogen leren kennen door de feelgood boeken bij DVP en afgelopen week mocht ik haar spreken voor een Q&A! Onderaan kan je daarvan de link vinden. Wil je weten wat ik van haar feelgood verhalen vind? De recensies kan je hier vinden

Hoe ziet een ‘normale’ dag in uw leven eruit?
Lekker rustig opstaan, ontbijten, mails beantwoorden en dan aan het werk. Dit kan afwisselend met cliënten of vertalen zijn en als het lukt tussendoor wat momentjes schrijven. Soms zit ik zo in een boek dat ik meer schrijf en het vertalen even doorschuif. Na het middaguur ga ik meestal even naar buiten, een frisse neus halen. Tenminste, als ik ’s ochtends vroeg nog niet heb gesport.

De rest van de middag ook weer werken en tegen de avond in de keuken aan de slag voor het avondeten. ’s Avonds werk ik vaak ook nog een poosjes: administratie, vertalen óf schrijven.

Bent u een honden of een kattenmens?
Kattenmens. We hadden thuis vroeger al katten en die traditie hebben we in ons gezin voortgezet.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Dat vind ik echt heel moeilijk, want dat hangt van mijn stemming af. Ik kan wel zeggen dat ik Fields of Gold van Eva Cassidy heel veel heb gedraaid tijdens het schrijven van ‘De stilte zegt genoeg‘. Dat nummer vind ik erg mooi!

Drinkt u liever thee of koffie?
Absoluut thee, want ik lust geen koffie.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Dat ik te laat doorga ’s nachts. Ik schrijf het liefst ’s avonds. Dan piept er geen wasmachine, is er minder app-verkeer, hoef ik niet te koken of boodschappen te doen en wordt het rustiger in mijn hoofd. Maar als ik tot té laat schrijf, dan ben ik de volgende dag brak en komt er niets uit mijn handen.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Wanneer ik echt door het verhaal gegrepen word, dus niet kan stoppen met lezen en dat ik er emotioneel door wordt geraakt.

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Liefst rust.

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Dat kan door van alles zijn. Een liedje, iets wat ik hoor in het dagelijks leven, problemen op mijn werk, een gevoel dat bij een enkel woord bij me opkomt, iets grappigs…

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
Als er iets met mijn kinderen is, maak me dan vooral wakker!

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Als het een goede verfilming is zeker! Ik hoop erop met mijn YA’s en daar ben ik dus echt niet thuis in welke acteurs goed zouden zijn.

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Bij mij staat er maar heel weinig vast! Ik plot vrijwel niet en ga gewoon schrijven. Gaandeweg ontwikkelt een karakter zich en schrijf ik dat op in een karakterdossier en verder volg ik grotendeels de manier waarop het verhaal zich ontvouwt.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee.

Gebruikt u mensen uit uw omgeving/verleden voor uw personages?
Nee, niet bewust, maar ik doe er wel inspiratie uit op. Manuel bijvoorbeeld, het broertje van de hoofdpersoon uit ‘Bagels en een bakkie troost‘, heeft het nodige gezegd wat mijn zoon ook uit kan kramen.

Wat is het grappigste wat u heeft meegemaakt door het schrijven?
Het feit dat de oprichter en eigenaar van Bagels&Beans me benaderde omdat hij had gehoord van het verschijnen van ‘Bagels en een bakkie troost’ is toch wel heel bijzonder. Daarnaast heb ik een heel grappig contact gehad met de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond in verband met research. Na ons gesprek vroeg ik me ineens af hoe dat gaat als een dammer tijdens een WK of EK naar de wc moet, aangezien die wedstrijden uren duren. Ik belde hem terug en dat leidde tot een erg grappig gesprek.

Jacodine

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Ik ben me er inmiddels meer van bewust hoe belangrijk een cover is. Het kan bij mij wel een uitnodigende of juist tegenzin oproepen.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Bijna altijd thuis aan de keukentafel. Soms voor onze gaskachel, als ik het koud heb.

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? En welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots op?
Er zijn inmiddels vijf boeken van mij uit en ik ben er met drie bezig, in verschillende stadia. Ik kan niet zeggen welke het meest favoriet is, want de feelgoods waren vooral heel leuk om te schrijven, terwijl de YA’s veel intensiever waren. Daar ben ik dus misschien wel meer trots op. ‘Wat je zegt zie je zelf‘ vooral omdat ik van niets naar een debuut ging. Dat verhaal heb ik zes keer herschreven, dus dat vergde nogal wat. ‘De stilte zegt genoeg’ ben ik trots op omdat dat heel dicht bij me ligt. ‘Steen voor steen‘ vond ik ingewikkeld door het karakter van Iris en het vinden van een goede balans in het verhaal. Ik vind dat boek wat betreft symboliek veel sterker dan de andere boeken en daar ben ik dan juist ook weer trots op.

Als u moest kiezen tussen de ‘echte’ wereld en die van u boek waar zou u willen wonen?
De echte, bij de mensen die belangrijk voor me zijn.

Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie/thee mee willen drinken?
Met Rebecca Yarros. Ik vind haar boeken megagoed.

Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
Ja, zeker. Volgens mij kun je als schrijver niet zonder! Ik verwacht dat ze hun zure bril op zetten en alles wat ze ook maar enigszins af kunnen zeiken vooral ook doen. Het gaat me dan om hoe de personages overkomen en opmerkingen over de verhaallijn, het tempo van het verhaal, enz.

Welke genre schrijft u het liefst?
Ik hou het op de afwisseling van feelgood en YA’s.

U belandt op een onbewoond eiland en mag drie personen kiezen die meegaan: één personage uit uw boeken, één personage uit een willekeurig ander boek en één beroemd persoon! Wie kiest u?
De opa van Iris uit ‘Steen voor steen’. Wat een lieverd én hij zou wel een hutje op dat eiland kunnen bouwen. De hoofdpersoon uit ‘De laatste brief’ van Rebecca Yarros zou ik wel een vakantie op een onbewoond eiland gunnen, dus die mag ook mee. Tot slot Colleen Hoover, want volgens mij hoef je je dan geen moment te vervelen.

Op welke manier hebt u uw boekenkast ingedeeld? (bijv. gesorteerd op auteur, genre, uitgeverij)
Een plank met vertalingen, plank met eigen boeken, plank met fotoboeken en boeken van emotionele waarde (bijvoorbeeld mijn poëzie-album) en verder zit er weinig structuur in.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Opgescheept‘ van Lianne Reijntjes. Zij kreeg ‘Takkenthee’ van mij en ik kreeg ‘Opgescheept’ van haar.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Veel schrijfkilometers maken, veel lezen, schrijven omdat je het leuk vindt en veel geduld en doorzettingsvermogen hebben als je wilt publiceren.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Oké, vooruit… Ik was van plan een novelle te schrijven als extraatje na Takkenthee. Alleen blijkt dat niet te lukken. Het ziet ernaar uit dat het een compleet boek wordt 😊
Ha dit nieuwtje had Jacodine mij al verraden in het leuke gesprek dat we hadden voor het Youtubekanaal ‘Boeken van Nederlandse en Vlaamse auteurs‘ op 3 feb ’22. Ik nam dat onverwachts over en ik jatte daar dus mijn primeur van mijn eigen interview? 😛

Dankjewel Jacodine voor je tijd! Je kan de feelgood boeken lezen en luisteren via Koboplus! Wil je nog meer weten van Jacodine? Bijvoorbeeld welke boeken ze vertaalde? Dit kan je alles op haar eigen website vinden! 

*Foto’s zijn van Jacodine van de Velde, Clavis, DVP en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

4 Responses

  1. Yvonne Hoogendijk
    Yvonne Hoogendijk at |

    Een leuk interview. Jammer haar boeken zijn nog niet in de bibliotheek te vinden.
    Groetjes, Yvonne.

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.