Educated Drugdealer – Ellen Kruize- Kok

drugdealer

Een intrigerende titel vond ik, toen ik het eerste keer tegenkwam. Toch liet ik hem eerst weer gaan, de cover is simpel en ik moet eerlijk toegeven dat ik afwachtend was, toen ik leerde dat hij van een, voor mij, onbekende self-pubber kwam. Tot hij steeds vaker opdook. En nu ja ik wilde hem toch wel graag lezen. Na in gesprek te zijn gekomen met de auteur, leerde ik dat het boek in KOBOPLUS zit. Bingo, gaan met die banaan dus! Psst. Aanstaande zondag is Ellen te gast in het Zondaginterview LIVE op mijn youtubekanaal! Dit is nog niet eerder voorgekomen dus zorg er voor dat je erbij bent bij deze primeur! En niet alleen dat! Onder alle kijkers word een gesigneerd exemplaar verloot!!!

De flaptekst: Een kijkje in het leven van een apothekersassistente. Lades vol doosjes, vitrines vol tubes, witte jassen en een mysterieuze sfeer; ik heb het natuurlijk over de apotheek. Van lotions voor waterpokken tot gefluisterde vragen om Viagra®, als apothekersassistent maak je het allemaal mee. Altijd al willen weten wat er nu precies gebeurt tussen het moment dat een arts jouw recept voorschrijft en je het recept mee naar huis krijgt? Schrijnende, leuke, sappige ervaringsverhalen lezen? Dan heb je het juiste boek gevonden! Geen geromantiseerde verhalen, maar gewoon zoals het er aan de andere kant van de balie aan toe gaat.

Mijn mening: 
Het boek begint laagdrempelig met een uitleg dat dit boek voor iedereen is, of je nu meer wilt weten van het vak of meer begrip voor de medewerkers. Voor degene die ookal tientallen jaren in het vak zitten of net beginnen. Of degene die gewoon nieuwsgierig is. Iemand zoals ik dus. Hoewel ik dus een paar jaar verpleegkundige heb gestudeerd en dus en paar dingen wel weet, vond ik de uitleg aan het einde van het desbetreffende stukje een erg goede keus. Het houd de tekst vlot voor iedereen naar mijn mening. Elk hoofdstuk begint ook met een bijpassende quote! Een leuke en luchtige touch!
De eerste helft van het boek is van Ellens oogpunt, leven en belevenissen en dat vond ik persoonlijk het leukste deel en daar had ik graag meer van gezien en gelezen. Dit was ronduit het beste deel van het boek. Je leert Ellen beter kennen en ook het vak, juist daardoor krijg je meer begrip. Begrip  en respect die ik lang niet altijd heb, afhankelijk van welke apotheek ik bezoek. De apotheken in het dorp, de één ga ik nooit meer heen. Ongeïnteresseerd. De ander loopt altijd de extra meter en neemt de tijd en moeite voor je. Hij ziet je.
In Nederland groeide ik op met een dorpsapotheek waar je altijd én nog steeds zelf bij de pinken moet zijn, anders gaat het alsnog fout. Dat de apotheek in de stad tijdens mijn studietijd het veel beter deed, maakte weinig uit voor mijn weinig positieve beeld van de apotheek. Tot de apotheek hier in het dorp en het boek van Ellen. Er zit meer achtergrond achter een deel van de nls dorpsapotheek. Niet voor alles, maar toch heb ik voor een deel meer begrip gekregen. Voor het vak zelf heb ik ook meer bewondering gekregen.
Het tweede deel bestaat dus uit gastblogs en van hele verschillende mensen. An sich heel boeiend maar elke keer een hele andere situatie en mens, vond ik soms verwarrend. Zelfs met de info aan het begin voor de situatie.
Misschien omdat in sommige blogs een dag word behandeld, of een jaar of 2 en bij andere het hele beroepsleven. Interessant, want je leert dat het leger ook apothekers heeft enz. Maar de verschillende opzetten maakt dus voor mij dat het niet lekker leest. Ik had daar meer dezelfde structuur gezien als bij Ellens eigen gedeelte.

Het einde, met alle vragen en antwoorden uit een enquête is leuk maar was ook een beetje saai alles zo achter elkaar. Eerlijk moet ik ook zeggen dat ik 123 geen betere manier kan opnoemen dan hoe het is gedaan. Want er zitten leuke en intrigerende antwoorden erbij.

De brief van Roos en de antwoorden zijn met de rest best droog en is vooral interessant als je het vak wilt gaan leren. Voor de gemiddelde lezer is het minder naar mijn mening.

Dan nog een paar dingetjes die mij opvielen aan het boek zelf. Ik las hem dus via KOBOPLUS, dus deze opmerkingen hebben enkel betrekking daarop! De inhoudsopgave staat wel in het boek, maar deze is niet te bedienen op de ereader zelf er staat enkel start.
Tweede versie of wel 2.0 staat er achter de titel. Deze heeft afbeeldingen bij de hoofstukken en voegen echt wat toe. Maar in deze versie is helaas wel het geval dat de tabellen niet in het geheel zichtbaar zijn. Je kan de tekst verkleinen om de tabellen in het geheel te bekijken, maar de tekst is dan heel erg klein. Klein detail dat enkel een extra handeling is, doet verder niks af aan het verhaal.

Het is ondertussen een heel verhaal geworden. 😛 Als Ellen een tweede boek uitbrengt, ga ik die zeker lezen!
Ik raad dit boek ook zeker aan. Sla eventueel de bief van Roos over. Maar de rest niet, het is het 100% waard om te lezen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 20-02-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Educated drugdealer’ bij je lokale boekwinkel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.