Op hoeven en hakken – Petra Knaapen*

hoevenOke mensen, ik ga weer stevig zijn. Als je daar niet tegen kan, raad ik je aan op het kruisje te klikken! Vrije keus.
Allereerst ben ik mij bewust dat de schrijfster het juiste doel voor ogen had en met liefde denkt, handelt en schrijft over (mini) varkens. Hoewel het idee van het boek erg leuk is, -ik verheugde me er juist op.- Is de uitvoering dermate afwijkend dat ik helaas weinig positieve dingen kan melden. Het hoe, wat en waarom vertel ik verderop onder de flaptekst! Wat ik wel wil benoemen is dat van elk verkocht boek er een donatie word gedaan aan het goede doel! Super tof!

Nogmaals als je niet van een directe mening houd, lees dan niet verder. Dit is mijn website en ik ga iets niet mooier voor doen dan het is!

De flaptekst:
Op hoeven en hakken is een eigentijds en romantisch boek dat alleen gedeeltelijk gebaseerd is op de avonturen rond Pebbles, het minivarken van de auteur. Dat Maria een groot dierenliefhebber is, dat wist Sjef wel, maar als zij met het idee komt om minivarken Pebbles in huis te nemen, heeft Sjef zijn bedenkingen. Hij gaat uiteindelijk schoorvoetend akkoord. Pebbles krijgt een speciaal plekje in Maria’s hart, maar als haar kinderen én haar man hun huis niet meer met een minivarken willen delen, wordt zij verscheurd door loyaliteit. Maria raakt steeds verder verwijderd van haar gezin en alleen de knappe dierenarts snapt wat zij doormaakt. Maria kan niet anders dan de rotzooi die Pebbles onder het tapijt vandaan haalt onder ogen zien en drastische beslissingen nemen. Op hoeven en hakken is een eigentijds en romantisch boek dat alleen gedeeltelijk gebaseerd is op de avonturen rond Pebbles, het minivarken van de auteur. Maria en Sjef zijn fictieve figuren die centraal staan in dit geestige verhaal met een serieuzere ondertoon.

Mijn mening:
Hoewel het idee leuk is, is de uitvoering ronduit slecht gedaan. Minivarkens zijn varkens, geen honden. Ik kom van een boerderij, een varkensboerderij. De info en het gedrag het klopt niet. Het zijn echt géén honden. Daarbij weet ik niet wat verschil met het eerste en het tweede varken word bedoeld in het verhaal? Want ook een minivarken groeit tot dat ie 5 jaar is en kan zo de 80 kilo aantikken. Of meer! En met dat verschil komen we aan bij de inconsistentie van de personages. Sjef, vind het ene varken prima en begint dan gigantisch te steigeren als er toch een varkentje komt. Prima dat ie van mening veranderd maar het precieze waarom blijft weg. Dit minivarken kan blijkbaar volgens verhaal binnen blijven, ook dat klopt niet. Ook deze ‘mini’ varkens hebben ruimte, wroeten etc nodig. Verder word er een aanzet gegeven van de problemen, maar het komt moeilijk van de grond. Alle reacties zijn vol overdreven. Want die reacties zijn op iets wat wij niet zien/lezen. Het sluit niet aan. Het gaat ten koste van de diepgang van midlife crisis, waarvan de aanzet word gegeven.

Daarna het einde. We lezen niet hoe het afloopt met Joost. We leren nog iemand anders kennen en ze, Maria, heeft een nieuwe hobby. We leren ineens de gedachten van het varken kennen. En alles is ineens heel zweverig. Niet te beschrijven zonder spoilers….. De schrijfstijl ansich is ok, maar door de vele fouten en inconsistenties in de karakters was het bar slecht om door te komen. Er was geen romantiek en waarom de dierenarts, haar aan haar man deed denken kwam niet echt uit de verf en leek vooral een smoes, want voorheen kwam het 0,0 voor in haar gedachten. Ik kan enkel afsluiten met de feit; meer onderzoek/research en de juiste/meer proeflezers.

Toevoeging: ik voeg een paar van de website’s toe die ik heb gelezen voor de research dat ik deed, voordat ik mijn recensie plaatste.

Je kan ‘Op hoeven en hakken’ bij je lokale boekwinkel of bij bol.com bestellen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 19-03-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.