Interview met Martine Hoogschagen

MartineMartine Hoogschagen is een vrouw die ik, tja via waar ook weer het eerst sprak? Ik heb geen flauw idee meer! Het kletsen ging makkelijk en dat we allebei wereldvrouwen zijn en geëmigreerd. Al is zij al langer weg en is nog altijd een nuchtere vrouw. Martine woont al sinds 2006 in Frankrijk en op maar 800 meter van de Atlantische oceaan!! Nou dat is iets waar je jaloers op kan zijn! Ze runt samen met haar man Hemko een B&B en vakantiewoningen in een plaatsje net onder Bretagne. Martine vind zichzelf reislustig en ontdekt dan ook graag de wereld. Al is ze ook heel gelukkig op haar plekje in Frankrijk. Ze kookt en bakt graag en ook tuinieren en kleding naaien zijn geliefd. 
Vele auteurs schrijven sinds kleins af aan. Zo niet Martine, zij kreeg het schrijfvirus pas twee jaar terug, achteraf betreurd ze dat ze niet is begonnen! Ik mocht voor Martine haar korte verhaal lezen en ik had wat dingetjes. En ik merkte door de tijd heen dat je heel makkelijk met Martine over schrijven kan praten. Geeft tegengas waar ze het niet mee eens is en is niet bang haar mening te geven. Super fijn om mee te werken. Martine had een paar jaar terug het idee gekregen een kookboek te maken. Ze ging langs een heleboel Franse buren, vrienden en kennissen voor recepten van gerechten die zij door de week thuis eten. Net als haar hoofdpersoon in haar debuut ‘Nonchalant‘. Dat dus vandaag gelanceerd word! Gefeliciteerd Martine! Maar ‘Nonchalant’ is, zoals de titel je laat vermoeden géén kookboek! Ze heeft een feelgood roman geschreven. In dit interview leer jij de persoon achter het verhaal kennen. Begin juli komt mijn recensie van haar boek uit. Ik heb het mogen proeflezen, en sindsdien is er nog gesleuteld en veranderd aan het verhaal dus ik ben heel benieuw of ik nog wat herken! Verder staan we beiden in deze bundel en dat vind ik toch wel een eer! Veel plezier!

Waar komt uw passie voor het schrijven van verhalen vandaan?
Volgens mij ben ik een echte laatbloeier want ik heb tot twee jaar geleden nooit echt gedacht dat ik een boek zou willen schrijven. Maar nu heb ik de smaak te pakken en vind ik het heel jammer dat ik er niet al eerder aan begonnen ben.

Wat is uw favoriete quote?
‘Willen is kunnen’ en ook ‘Bij twijfel niet doen’ zijn een beetje mijn levensmoto’s.

Hoe vind je het proces van selfpubben? Wat viel tegen, wat ging goed. Wat verraste u?
Om heel eerlijk te zijn vind ik het geweldig leuk. Ik noem het overigens liever ‘uitgegeven in eigen beheer’. In Nederland heb ik bij een uitgeverij gewerkt (non-fictie) dus had ik al een klein beetje ervaring. Ik heb twee proefleesrondes gedaan en een professional gevraagd om naar de verhaallijn te kijken en ook heb ik de eindredactie door een professional laten doen. Jij hebt natuurlijk samen met een andere blogger gecontroleerd of de bloginformatie in ‘Nonchalant’ juist is. Ik heb ook het geluk dat mijn man het leuk vindt om covers en ander artwork voor op social media te maken.  Nu is er ook een blogtour met 14 bloggers. Zo ontzettend fijn alle hulp die ik heb gehad. Er staat een heel lang dankwoord achterin ‘Nonchalant’. Alle nieuwe ontmoetingen en samenwerkingen (meestal digitaal/on-line) tijdens het schrijven vond ik ook heel erg leuk.

Alles bij elkaar heeft het meer dan twee jaar geduurd voor mijn boek ‘Nonchalant’ klaar was voor release. Dat is denk ik wat ik niet echt verwacht had, dat het zo lang zou duren, want de eerste versie van het manuscript was maart 2020 al klaar.

Wat is uw favoriete kleur?
Ik hou van alle felle kleuren. Daar word ik vrolijk van. Ik ben geen pastel type.

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Ik ben iemand die het liefste elke ochtend een uurtje eerder opstaat en dan in alle rust met een kopje thee een uur heel productief schrijft en daarna aan de gewone dag begint. Ondertussen denk ik dan wel al weer na over wat ik de volgende dag ga schrijven. Ik ben absoluut geen nachtbraker.

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Een muziekje op de achtergrond vind ik niet erg maar stilte vind ik ook fijn.

Waar komt uw inspiratie vandaan?
Voor de eerst komende vijf boeken is dat nog mijn eigen leven. In totaal worden het drie luchtige boeken over wonen en werken in Frankrijk met als rode draad cultuurverschillen en inburgeren in de ‘Zorgeloos’-serie. Daarna ook nog drie losse meer traditionele feelgood verhalen met drie verschillende hoofdpersonen die in dezelfde B&B in Frankrijk spelen in de ‘Geloof, hoop en liefde’-serie.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Wij hebben zoals ze dat in het Frans noemen een zomer- en een winterresidentie. Dat klinkt heel mooi maar het komt er op neer dat we in de winter in een groot huis wonen. Dan kijkt mijn bureau uit op de tuin (zie foto boven aan het interview). In de zomer verhuren we dat huis en wonen we in een studio van 25m2 en kijkt mijn bureau uit op ons erf (zie foto met bloempotten hieronder).

MartineLaat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Ik kijk er wel naar maar ik laat me er nooit door (mis)leiden. Ik lees altijd uitgebreid de flaptekst en kijk op Hebban èn Goodreads voor ik een boek ga lezen.

Wat vond u het leukste boek/karakter om te schrijven?
In mijn Kerstnovelle ‘De tweede ronde‘ had een Adventkalender van Rituals een bijrol. Dat vond ik eigenlijk wel leuk. Met ‘Nonchalant’ zat ik vaak te lachen tijdens het schrijven van de interacties tussen de hoofdpersonen Lynda en Yann. Maar ik vond Coco ook erg boeiend. Ik kon maar heel weinig achtergrondinformatie vinden dus ik moest zelf alles over haar verzinnen.
De tweede ronde zit ook in koboplus!

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Zelf vind ik dat ik heel goed met kritiek om kan gaan dus het liefste proeflezers die ik niet persoonlijk ken, want ik denk dat die zakelijker en directer zullen zeggen wat ze van de verhaallijn en de tekst vinden en daar heb je het meeste aan voor het boek.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik ben erg van de schema’s. Voor ‘Nonchalant’ had ik met post-it’s heel summier per hoofdstuk bepaald wat er zou gebeuren (zie foto). Zo had ik overzicht voor mezelf. Ik was bang dat wanneer ik zonder een bepaalde lijn zou beginnen met schrijven het veel te veel alle kanten op zou kunnen gaan. Ik ben jaloers op schrijvers die met een globaal idee in hun hoofd gewoon beginnen met schrijven. Dat lijkt me heerlijk en ik denk dat je dan ook wellicht onverwacht nog weer op mooie dingen komt. Ik ben alleen niet een type die zoiets kan denk ik, maar ik wil het wel graag een keer gaan proberen.

Martine verhaallijn

Waar kunt u in de nacht wakker voor gemaakt worden?
IJs

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Dat maakt me echt niet uit. Met het proeflezen heb ik gemerkt dat iedereen op een andere manier hetzelfde verhaal beleeft. Allemaal hebben we ook andere leesbehoeftes. Wanneer iemand mijn boeken tussen twee spannende of dramatische verhalen wil lezen als ‘tussendoortje’ dan vind ik dat prima.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
‘Nonchalant’ gaat niet over mij maar ik heb deels dingen gebruikt die ons overkomen zijn en weer in een andere context geplaatst. Desondanks heb ik toch wel veel dingen nagezocht en nagevraagd om zeker te zijn dat alles correct is. Ook bij een aantal buren heb ik navraag gedaan. Nu merk ik dat ze bang zijn dat ze in het verhaal voorkomen ondanks mijn verzekeringen dat het niet het geval is. Alles wat ik op Facebook zet wordt door mijn buren meteen vertaald via Google translate. Dat geeft weleens leuke misverstanden en moeten we lachen om hun vragen wanneer we elkaar met een borrel spreken.

Heeft u nog tips voor beginnende schrijvers?
Ik zie mijzelf echt nog als een beginnend schrijver. Ik kan alleen maar zeggen dat ik iedereen die ook maar even denkt dat het leuk zou kunnen zijn om te schrijven dat gewoon moet proberen. Het hoeft echt niet meteen een literair hoogstandje te worden. Schrijf gewoon voor de lol zonder enige druk erop. Als je het leuk vindt ga je vanzelf door en anders pak je weer lekker een boek om te lezen. Er zijn heel veel schrijftips op internet te vinden en leuke boeken om te lezen vol schrijfervaringen en tips. Vooral ook veel kritische proeflezers vragen om hun mening, daar leer je het meeste van.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen?
Het is geen nieuwtje voor jou want we gaan het samen bespreken op jouw YouTube kanaal, maar ik vind het leuk om te vertellen dat ik op dit moment druk bezig ben met een kookboek dat geïnspireerd is op ‘Nonchalant’. Met simpele snelle gerechten zoals Fransen door de week thuis eten. Het gaat ‘Fast French Food’ heten en komt na de zomer uit. Wie ‘Nonchalant’ leest zal het wel herkennen. Zo lopen fictie en realiteit een beetje door elkaar.

Bedankt voor het interview Anja. Heel leuk om te doen!

Je kan hier het boek van Martine vinden, maar ook via kobo is het boek te verkrijgen. Hij komt ook in koboplus terecht!
Verder deel ik hier graag nog de booktrailer die ze zelf heeft gemaakt met jullie! Ik hoop dat jullie het leuk vonden een nieuwe auteur te leren kennen!

 

*Foto’s zijn van Martine Hoogschagen, en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.