Zam de Fikser – Peter Schaap*

ZamSinds kort mag ik ook officieel voor nog een andere uitgeverij recenseren! Het eerste boek daarvoor is van Peter Schaap, een onbekende auteur voor mij. Maar de flaptekst van ‘Zam de fikser’ sprak me aan en de cover is net zo intrigerend. Dus why not?

De flaptekst:
e jonge Zamak (Zam) Klopperszoon komt als Fikser in dienst van de Luchtmagiër en Stadsmagister Sadusin. Hij dient die zaken te regelen waarin zijn Meester geen zin heeft, of niet erg goed is, zoals bijvoorbeeld de realiteit. Als betaling ontvangt Zam vrije magie, die hij opslaat in zijn persoonlijke “Wolk”. Die magie wil hij gebruiken om zijn ware ouders te vinden. Zams dienst brengt hem tijdens vele reizen in evenzovele problemen die hij dient op te lossen. Totdat hij zijn hoofd stoot bij de veile IJzermagiër Micander, in wiens burcht hij op het schavot belandt. Micander ronselt hem in zijn geheime dienst en houdt hem in bedwang door een ijzeren ring die alleen Zam kan zien, maar waaraan hij onmogelijk kan ontsnappen. Als er dan nog een derde opdrachtgever verschijnt, in de vorm van de vrouwelijke en hyperactieve magiër Mandrahinasha met haar lastige dochter Duny, ontstaat een probleem, dat zelfs met behulp van alle tovenaars van de Magisterij onoplosbaar lijkt te zijn. En dan is er nog de geheimzinnige Witte Wolf met haar jongen.

Mijn mening:
Het verhaal begint midden in de actie en de eerste bladzijdes had ik moeite alles te plaatsen. En eigenlijk blijft dat het hele verhaal door. Er is weinig uitleg en veel )en lange) beschrijvingen. Waar ik niet zeker van was dat alles nodig was voor het verhaal. Ook zinnen van 38 tot 45 woorden komen voor.
Het zorgt ervoor dat ik sommige zinnen meerdere keren moet lezen, wat niet bevorderlijk is om in het verhaal te komen of te blijven. Ik had dan ook geen leeshonger naar dit verhaal en dat vond ik toch wel jammer. Er zaten tijdssprongen in en het is niet altijd duidelijk wanneer wat afspeelt. Vroeger, of toch nu?
Ik had graag eerst de wereld willen leren kennen, weten hoe dingen werken en dan in de actie terecht gekomen. Want er gebeurd veel en ik had gewoon geen band er mee.
Hoewel ik graag positief had willen zijn, kan ik helaas beoordelen dat dit verhaal het niet was voor mij. Ik weet niet of Peter zijn stijl altijd zo is, dus ik raad je zeker aan het zelf uit te proberen.
één ding is zeker, de cover is heel erg mooi en ook het idee vind ik prima.

Voor alle eerlijkheid, ik ben momenteel niet in mijn beste periode mentaal. Het incident wat ik eerder benoemde in maandoverzichten, speelt me nog te parten. Erbij lange, volle, stressige en vol chaos dagen op het werk zorgen ervoor dat ik mij minder kan concentreren en ook heel moe ben. Ik besluit dan ook dit boek nog eens te lezen, als het bovenkamertje weer meer normaal is. Als mijn mening zich dan veranderd. Meld ik dat hieronder!

Je kan ‘Zam de Fikser’ bij je lokale boekwinkel of bij bol.com bestellen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 22-06-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.