Retromorfose – Olivier Sted*

Metis
Wat vinden jullie van de covers? Mij viel hij erg op tussen verschillende andere covers. Al weet ik niet gelijk of ik ze allemaal heel erg mooi vind. Het lettertype vind ik wel prachtig! En opvallend zijn de zeker weten wel, zeker zo naast elkaar.

De flapteksten:

De Bergbouwers van Metis Bidenk: Goed, zijn ras heeft een methode ontwikkeld waarmee ze de grond nu ook boven de oppervlakte naar hun hand kunnen zetten, maar Kay voelt zich alles behalve enthousiast. Het komt door wat Dora hem onlangs vertelde. Het heeft hem meer van zijn stuk gebracht dan hij wil toegeven. Heeft hij weer, een vriendin die ontdekt dat ze een weerwolf is. Hij wist niet eens dat meisjes dit ook konden zijn. Vind je het gek dat hij zijn hoofd niet bij het bergbouwproject kan houden. Dora zelf schijnt er niet zo mee te zitten. Ze is zelfs van mening dat ze met dat hele weerwolvengedoe de mensheid een goede dienst kan bewijzen, want iemand moet eens heel dringend poolshoogte gaan nemen bij de dieren die zich rondom de stad hebben verzameld. Het dierenrijk gedraagt zich namelijk de laatste tijd zo vreemd, dat men zich toch wel een beetje zorgen begint te maken of de nu al meer dan 150 jaar durende vrede stand zal houden.

Lichtmetaal: Als de bewoners van de Natie denken dat ze er met de ontdekking van hoogteverschillen zijn, dan hebben ze het goed mis. Hun wereld staat nog steeds aan de vooravond van grootse veranderingen. Veranderingen die, zoals altijd, klein en onopgemerkt beginnen. Het begint allemaal met dat Kay een rondreizende muzikant te logeren krijgt. Geïnspireerd door zijn verblijf in Metis Bidenk brengt deze muzikant op zijn beurt weer de Albino’s op het idee van een nieuw grondproject. Op zich zorgt deze ontwikkeling nog niet echt voor moeilijkheden, maar dan ontmoet Dora een buldog met een wel heel ongezonde gewoonte.

Retromorfose: Het hele aardoppervlak van de Natie is ingestort. Dora, die sindsdien in haar wolvinnengedaante rondloopt, leeft bij haar roedel op de Vlaktes Het hele aardoppervlak van de Natie is ingestort. Dora, die sindsdien in haar wolvinnengedaante rondloopt, leeft bij haar roedel op de Vlaktes. De inwoners van Metis Bidenk, en met hen de rest van de bevolking, hebben de Albinogemeenschap gebrandmerkt als de veroorzakers van de chaos en hen verjaagd, net nu de bevolking hun expertise harder nodig heeft dan ooit. Voor Dora staat het redden van hun leefwereld niet meer op de eerste plek. Het enige wat zij wil is Kay nog éénmaal zien, voordat de wolvin in haar definitief de overhand neemt. Daarvoor heeft ze de hulp van haar oude vrienden nodig: Olof, Berrenda en Paul. En ondanks dat het welzijn van de mensen nauwelijks nog belangrijk voor haar is, weet ze dat haar zoektocht meer zal omvatten dan het terugvinden van haar vriend. Want mochten ze falen, dan zal er, net als honderdvijftig jaar geleden, een periode van oorlogen kunnen aanbreken…

Mijn mening: De Bergbouwers van Metis Bidenk: Het verhaal begint met veel verschillende personen. En ik moet in t begin ff terug bladeren in mijn e-book, wie was wie ookal weer. Maar als je iedereen een keer of wat aan t woord had gehad, ging t een stuk beter. De wereld is herkenbaar, op meerdere vlakken zelfs. Maar ook zo anders dan wat wij kennen.

De Stormloop had ik wel wat heftiger verwacht. Zoveel meer dar ik dat gevoel meesleepte naar deel 2. Verder had ik de flaptekst graag iets minder spoilerend gehad. Zoals wat Dora is etc.

Lichtmetaal: Het vervolg, er is een stap in de tijd. En ik verwacht elke keer, elk moment een tweede stormloop. Maar het verhaal gaat een andere kant op en eigenlijk merk je hier t meest dat de werelden niet zo verschillen. Al doen wij het op een andere en helaas meerdere manieren. Het boek is eigenlijk een goede spiegel!

Wel had ik na het eindigen van dit boek een vraag. Het voelt afgesloten, is er nog wel iets t vertellen?

Retromorfose: Het boek is een deel drie van een serie en ik was erg benieuwd of je met dit zou kunnen beginnen en ik denk dat het antwoord nee is. Ik las de samenvatting, wat an sich een goed idee is. Maar ik had echt wie zijn dat? Ik had dus geen band met ze. Ik kreeg ook het gevoel, wat kan er nog in dit boek gebeuren dan? Ik besloot toen toch eerst, de eerdere delen te lezen.

En nu ik t gelezen heb, weet ik zeker dat dit boek echt t beste in samenspraak gaat met de eerdere twee delen. Anders blijf je een buitenstaander in t verhaal. Het leest vlot. Er is hier en daar wat herhaling qua uitleg. Maar niet te ergerlijk.

Helaas vind ik wel dat niet bij elk hoofdpersoon een ontwikkeling in t karakter voorkomt. Dat vind ik jammer. Ik genoot van de serie, van een andere wereld, die eigenlijk zo dichtbij komt als je t vergelijkt. Maar toch voel ik me bij t einde een beetje onvervuld. Waarschijnlijk komt t door Dora. De hoop dat ze niemand zou vergeten met de tijd bleef tot t einde sterk en word helaas niet waarheid, of ieder geval, op t moment en in dit boek. Maar dat is persoonlijk. Dus lees t vooral zelf.😊

Je kan ‘Retromorfose’ bij je lokale boekwinkel of bij bol.com bestellen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 11-07-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.