Mysticana – Dianne Arentsen*


mysticana

Ik zag de cover van ‘Mysticana’, ik las de flaptekst en dacht, de naam komt bekend voor. Gelezen had ik nog nooit, maar het idee dat mijn keuzes het verhaal bepalen is voor mij geheel onbekend! Ik was dan ook heel erg nieuwsgierig en besloot mij op te geven, en daar heb ik zeker geen spijt van!

De flaptekst:
Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Om haar rechterhand zit een handschoen met op de rugzijde een doorzichtig kogeltje en een scherm dat het getal vijftig aangeeft. Als ze op onderzoek gaat, vindt ze een geheimzinnig briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen. In het briefje staat eveneens informatie over de stad Mystanica. De stad is gebouwd rondom een afgrond, waarin een dikke mist hangt. Uit de mist wordt nevelenergie gewonnen. Dankzij de energie kunnen robots door de stad vliegen en worden machines aangedreven. Alles wordt ermee betaald of geactiveerd, waaronder de mysterieuze runen. Meteen staat Nevel voor een belangrijke keuze: drie deuren, drie richtingen, drie runen. Zelf hoeft ze die beslissing niet te maken, die is voor jou. Door een experiment ben jij namelijk met het boek verbonden. Ze wil erg graag haar herinneringen terug en ontdekken wat er aan de hand is, maar uiteindelijk bepaal jij welke richting het verhaal op gaat en hoe ze haar energie gebruikt. Een verhaal vol mist, mysterie en mechanica: Mystanica.

Mijn mening:
Doordat je keuzes maakt beleef je een ander verhaal, en dat kan dus ook iedereen anders bevallen! Ik las het op de e-reader om dat de papieren versie niet is aangekomen. En ik was even in een spit. Papier erbij halen of probeer ik het via de notities? Ik deed het via notities en het werkt. Maar hoe verder in het verhaal, hoe vaker je soms heen en weer gaat en dan staan de notities door elkaar. Dat was minder handig, zeker als je niet alles achter elkaar door kan lezen. Ook heb je op een gegeven moment geen idee meer hoe ver je nou eigenlijk bent in het verhaal. Verder moet je zeker wel bij de pinken blijven, met alles wat gebeurd dus als je heel erg moe bent, beter niet verder gaan. Dat is jammer van het verhaal. Het is een spannend verhaal waar je actief mee bezig bent. Je moet dingen onthouden/opschrijven, nadenken wat jij zou doen en wat de beste keuze is en die keuzes beïnvloeden de rest ook weer.
Ieder geval kan ik concluderen dat het verhaal echt een ingenieuze klus moet zijn geweest om het kloppend te krijgen, en ik heb begrepen dat dit niet de eerste keer is! Chapeau!
Ik heb nog nooit eerder zo’n verhaal gelezen en het is echt heel bijzonder!

Je kan ‘Mysticana’ bij je lokale boekwinkel of bij bol.com bestellen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 21-07-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.