Levende steden 1 – Verloren Aluria – Robin Rozendal*

Aluria

Het boek van Robin Rozendal. En ergens gingen de dagen veel sneller en wist ik niet dat het gisteren al de 26e was, dus ik ben een dag te laat! Sorry Robin! Robin volg ik al langere tijd op youtube en daar vertelde ze vaker tussen door over haar boek en schrijfproces. En ik werd gewoon heel nieuwsgierig naar het boek! Toen ik de mogelijkheid kreeg het boek te mogen lezen voor een blogtour, en zeker na het lezen van de flaptekst. Dat ik kom maar op! De cover is ieder geval een plaatje en erg mooi van kleur en sfeer! Op naar de rest!

De flaptekst:
Wat als steden leven, gedachten en persoonlijkheid hebben? En wat als zij net zo worstelen met het leven als wij? Van Enna’s blauwe haar kijken ze in Amsterdam niet op, maar haar vonkende handen zijn een ander verhaal. Als ze er per ongeluk iemand mee verwondt, verschijnen er grijze mensen die haar aanvallen. Rennend voor haar leven ontdekt ze een andere wereld, waar steden leven: Erimaer. Daar moet ze niet alleen de grijzen weerstaan, maar ook haar ontluikende magie onder controle zien te krijgen. Op Erimaer worden kok Yaru en boekenwurm Marthis opgepakt op verdenking van deelneming aan het verzet. Alleen hebben ze daar niks mee te maken. Ze kennen elkaar niet eens. Totdat ze visioenen zien van een gezamenlijk verleden… en een vrouw met blauw haar. ‘Verloren Aluria’ is het eerste deel van een serie vol met wonderbaarlijke wezens, een mysterieuze bron van magie en conflicten die al eeuwenlang broeien.

Mijn mening:
Het beging van het boek vind ik moeilijk in te komen, er zijn woorden en mensen die ik niet ken. (er is weinig uitleg) Er is iets serieus aan de hand, maar omdat ik de wereld niet ken, niet precies weet wat het gevaar is en de drie mensen, ik krijg er nog geen band mee. Dan ga je naar de tegenwoordige tijd en ook daar pakt het verhaal me niet. Nog niet hoop ik op dat moment vooral. Maar opmerkingen als ´hoopt dat het niemand opvalt dat ze het bij de kringloop heeft gekocht.´Waaraan zouden ze dat moeten zien dan? Het kan uit de kast van je oma komen, het kan een geschenk zijn, en dan wat is er erg aan? Het haalt mij uit het verhaal en ik zit er nog niet eens lekker in…. Dan gebeurd er iets waardoor mijn respect voor het personage  echt naar 0 gaat. Niet dat het mis gaat, maar wat ze daarna doet… Verder roept het een vraag op, waardoor ik wel verder wil lezen.
De tijdstip van het eerste wereld, staat op 31 jaar geleden, van deze tijd of van de tijd van de derde hoofdstuk?
Ik wil zo graag dit boek lezen en ik heb de hele tijd het gevoel van, ´hé´ bij zoveel dingen. Bijv. ´de connectie die Marthis toen voelde met haar hart, een vertrouwd gevoel van niet alleen zijn dat heeft hij nu ook.´
Marthis werd eerder aangeduid met hem en hij, dus wie is dan haar? Ren? maar die werd eerder ook als man beschreven, dus. word dan de alurin bedoeld? Maar dan leest die zin gewoon echt niet lekker. en weer ben ik uit het verhaal weg. Er zijn nu meerdere vragen opgestegen en ik wil meer weten maar ik ga zo echt niet snel door het boek.
Hier en daar mis ik uitleg en hier en daar krijg ik te veel uitleg wat het verhaal traag maakt. Ook moet ik regelmatig kijken wat welk woord ook al weer betekend, en helemaal als het niet eerder werd genoemd. Ik heb Calibri op mijn laptop openstaan met de verklarende woorden lijst. Maar niet alles staat er in en soms denk ik ook jup nu weet ik het ook echt… ´Nayring – De nayring waarna de Ureaanse Unie werd opgericht´ Ja, maar wat is nu Nayring dan?
Oke, het geheel. Het is geen dun boekje en het is een serie. Vooral de stukken van 2023 vind ik het beste te lezen. De andere stukken zijn minder vlot te lezen door alle anderen worden, die voor mij helaas ook te veel op elkaar lijken. Dat is ook een dyslectie dingetje.
Het verhaal is facinerend, de ideeen zijn goed en origineel naar mijn ervaring, maar het is regelmatig te traag en te uitgebereid op vele momenten. Ik denk dat de het boek, uitstekend bij de Duitse markt zou passen, die houden veel meer van langere series die trager gaan. Ik heel erg benieuwd naar volgende verhalen van Robin´s hand en hoe die met de tijd veranderen, want voor mij is het duidelijk een debuut met groei.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 27-11-2023
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Aluria‘  bij de onderstaande webshops bestellen. of bij je lokale boekenwinkel!

Aluria  Amazon.nl

 

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***
PS sommige links zijn affiliate links, als jij via de link iets koopt help je mij, maar het kost jou niks!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.