Ik Lees Nederlands!

Huh denk je misschien. Meesten weten dat ik veel lees. heb het 3 jaar bijgehouden en het waren er ongeveer 340 per jaar. Nu heb ik het voornemen(1-tje die zeker gaat lukken). Om het weer bij te houden. En toen kwam ik dit tegen. en omdat het makkelijk bij te houden is als je het toch al bijhoud, dacht ik makkie, ik doe mee!

Ik Lees Nederlands. Eigenlijk gaat het hier over dat er zoveel mooie boeken zijn, en ook veel van oorspronkelijke oorsprong uit het kikkerlandje. en niet alleen vertaalde boeken. Omdat ik best benieuw ben hoeveel ik nou echte, oorspronkelijke Nederlandse boeken lees ga ik mee doen!
En wie weet helpt deze challange van meerdere mensen, de uitgeefwereld wel!

Hier onder de uitleg van de website:

Lees je ook zo veel… vertaalde boeken? Men denkt wel eens dat alles wat van ver komt, beter is. Maar de kwaliteit en diversiteit van Nederlandstalige literatuur is enorm groot. Wil je meer boeken die oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn lezen? Stel jezelf dan tot doel om in 2014 zo veel mogelijk werk van Nederlandse of Vlaamse auteurs te lezen. Doe ook mee aan de uitdaging Ik lees Nederlands!

ikleesned540

In 2013 organiseerde Judith van De Boekblogger voor het eerst deze uitdaging. Het werd een groot succes: maar liefst 50 deelnemers lazen met elkaar ruim 600 boeken! In dit artikel op Not Just Any Book lees je meer over hoe het idee ontstond en wat de charme is van ‘lokaal lezen’. Weet je niet wat je moet lezen en wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij het recensie-overzicht van vorig jaar.

Hoe werkt het?

 • Bepaal allereerst je doel. Er zijn verschillende niveaus (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 of 40 boeken in één jaar). Wees realistisch, maar vergeet niet: het moet wel een uitdaging zijn!
 • Het gaat om boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en dus tot de Nederlandse letterkunde behoren (inclusief werk van Vlaamse auteurs dus). Alle genres tellen mee.
 • Heb je een (boeken)blog? Schrijf dan een artikel waarin je aangeeft dat je meedoet met deze uitdaging. Vermeld je doel en maak alvast een lijstje met titels die je wilt gaan lezen. Je kunt bovenstaande afbeelding gebruiken en een linkje naar deze pagina toevoegen.
 • Wanneer je een boek hebt gelezen, schrijf hierover dan een recensie op je eigen blog, op Goodreads of elders op het internet. Voeg de link toe via het formulier onderaan deze pagina. (Heb je het boek niet online besproken, laat dan het ‘link’-vakje leeg.)
 • Iedere maand worden er één of meer boeken verloot onder de lezers die een boek toevoegen aan de lijst met gelezen boeken. Hoe meer je gelezen hebt, hoe meer kans je maakt!
 • Je kunt aan de uitdaging beginnen wanneer je wilt. Tot en met 15 januari 2015 kun je titels van gelezen boeken toevoegen.

 

Wie doet er mee? Je wordt niet gestraft als je het niet haalt 😛

One Response

 1. Voetje
  Voetje at |

  Ik ga in 2014 ook meedoen. Leuk trouwens dat je mijn blog nu volgt 🙂

  Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.