Interview met Ina van der Beek

 Ina

Ina van der Beek is geboren met de naam Ina Maan en opgegroeid in Delft. Ze is gelukkig getrouwd met Marius. Moeder van 3 kinderen en schoonmoeder van 3 extra kinderen. En ondertussen oma van 6 prachtige kleinkinderen zoals ze zelf zegt. In 1998 verscheen haar eerste gedichtenbundel. En hoewel ik tot nu toe deze niet gelezen heb en enkel haar romans. Op haar site staan overdenkingen en die vind ik erg mooi en fijn geschreven. Ik ga zeker proberen haar dagboeken te scoren en te lezen. En zoals Ina zelf zegt op haar website
‘Met mijn romans hoop ik mensen een stukje leesplezier en ontspanning te brengen, maar ook wil ik graag laten zien, dat geloven in- en leven met God, een verrijking en steun in het leven is.’ Iets wat in haar overdenkingen op haar site heel goed lukt en ik vind dat Ina haar talent tot eer van God gebruikt.
En nu op naar de antwoorden. En daar moet ik jullie op het volgende wijzen. Dit interview is gedaan in 2018! Sommige antwoorden zijn dus een beetje verouderd en dit is dus mijn schuld!


Met welke auteur, dood of levend, zou u een kopje koffie mee willen drinken?
Liefst met een levende, dat lijkt me wel zo gezellig… Artur Japin of Irma Joubert misschien…

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Ik vind een boekomslag wel belangrijk, maar zeker niet doorslaggevend bij mijn keus voor een boek

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Aiaiai…Dat zou ik zo snel niet kunnen zeggen….

Drinkt u liever thee of koffie?
Alles op z’n tijd, maar per dag drink ik zeker meer koffie dan thee

Wat is uw favoriete boek dat u zelf heeft geschreven?
Verdrongen herinnering, mijn laatste roman. de eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat ik dat altijd vind van mijn laatst geschreven roman. dus of dat zo betrouwbaar is…

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Een groot bord havermout eten!

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik lees graag en best veel. ook omdat ik recensies schrijf voor Elisabethbode. Alleen al daarvoor lees is iedere vier weken 3 boeken. daarnaast lees ik graag nog wat andere boeken ook.

InaWat leest u nu?
Ik ben nu bezig in ‘I’ll push you‘ een reisverslag van 2 mannen die dwars door de Pyreneeën naar Santiago de Compostella gaan. De een in een rolstoel, de ander duwt hem. Geweldig, waargebeurd verhaal!

Doet u voor uw boeken research? kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Voor het ene boek is meer research nodig dan voor het andere. Vooral bij historische romans is het belangrijk goed in die tijd te duiken. En ja, dat kan heel verrassend zijn. Voor de roman waaraan ik nu werk, moest ik op onderzoek gaan naar eind jaren 40 van de vorige eeuw, toen Nederlandse militairen in Indië vochten.  Ik ontdekte heel interessante verhalen, waarvan ik eigenlijk nauwelijks iets wist. Dus leerzaam, ook voor mezelf

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Yesterday‘ van de Beatles

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Gewoon lekker in de huiskamer aan de grote tafel, cd van Sela aan en gaan!
(Gratis luisteren kan hier.)

Hoe bent u begonnen met schrijven?
Als kind was ik altijd al bezig met het schrijven van gedichtjes en verhalen. Ik denk dat ze in de wieg al lag te bedenken!

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? Hoeveel kinderboeken en hoeveel romans?
Juist deze maand was de presentatie van mijn 50e boek. 25 romans, 6 kinderboeken, 7 dichtbundels, dagboekjes en andere boeken rond de bijbel.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Ik heb nog een hoofd vol plannen… Gaan jullie vanzelf merken! 😉

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? waarom?

Nee, ik mijd niets bewust. Maar grof taalgebruik of platte scenes zal je niet aantreffen in mijn boeken. Niet omdat ik ze ‘mijd’ maar gewoon omdat het niet bij me past.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Ah ja, daar droom ik natuurlijk wel eens van, de verfilming van een van je boeken! Bijvoorbeeld een van mijn kinderboeken uit de serie ‘Mees en Tijn’. Ik zou dan mijn kleinzoons, de echte Mees en Tijn, de hoofdrollen willen geven.

Waarom denkt u dat er zoveel mensen een vooroordeel hebben voor dit  genre/familie- streekromans?
Ik denk dat die mensen nog nooit een goede familieroman hebben gelezen…

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
De beste ideeën voor een boek krijg ik onder de douche of als ik aan het strijken ben.  Nu is strijken niet echt mijn hobby, maar als ik vast zit met een verhaal en ook ’s ochtends onder de douche is er geen nieuw idee gekomen, dan zet ik het strijkijzer aan en pak een stapel achterstallig strijkgoed… Niet verder vertellen hoor, anders gaat de hele buurt hun strijk hier brengen!

Dankjewel Ina voor dit uitgebreide interview en je geduld. Ben je benieuwd naar Ina’s boeken? Klik dan hier.
Dit is het laatste interview uit 2018. Vanaf begin komende week komen nieuwe interviews online!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.