Interview met Kyra Rutgers

KyraKyra Rutgers haar nieuwste boek ‘Grenzeloze liefde‘ net uitgekomen en dat is haar eigen verhaal. Maar dat is niet het enigste wat ze doet en schrijft. Kyra is journaliste en schrijft ook feelgoodromans. Ze woont met haar man in Noord-Holland en is een trotse moeder van een zoon. Ze is dol op reizen en houd van lezen en van lange wandelingen maken in de natuur. Kyra houd niet alleen van dieren, ze is ook echt een dierenvriend. Toen ze een tijdje op Cyprus verbleef heeft ze daar in een opvang voor zwerfdieren gewerkt. Daar komt ook haar hond Filos vandaan. Toen Nederland weer in zicht kwam heeft ze Filos geadopteerd, want terug zonder hem was ondenkbaar, want hij was aan haar gehecht geraakt en zij aan hem. Dat klinkt als echte liefde <3. Verder beschrijft ze zichzelf als een ‘gedreven, zorgzaam en loyaal persoon.’ Loyaliteit staat bij haar hoog in het vaandel. Nu dat kunnen we enkel toejuichen 😀
Nu kan ik jullie helaas nog geen persoonlijke mening geven over Kyra haar boeken, deze moet ik nog lezen, maar de flaptekst van ‘Grenzeloze liefde’ trekt mij echt aan, al is het normalerwijze een onderwerp wat ik niet zo snel op zou pakken. Dus hij is aan mijn lijstje nog te lezen, toegevoegd. Ieder geval wilde ik meer weten van deze auteur die voor mij nagenoeg onbekend was tot aan dit interview!

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Mijn ochtendmeditatie. Ik leid een hectisch leven, ben altijd druk, sta altijd ‘aan’. Dus die ochtendmediatie is voor mij echt een goed begin van de dag.

Bent u zelf een lezer? Hoeveel boeken leest u ongeveer per jaar?
Ik ben dol op lezen, al heb ik er nu te weinig tijd voor. Daarom zijn luisterboeken voor mij op dit moment een uitkomst. Daar luister ik ’s avonds in bed naar, het geeft ook even rust om lekker te luisteren. Ik zit al de hele dag achter de laptop. De laatste boeken die ik heb geluisterd zijn ‘Laura H: het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ van Thomas Rueb en ‘Het geheime kistje van Elle‘ van Aline van Wijnen, prachtige boeken! ‘Ik hou je vast’ van Marina Folkers is ook een aanrader!

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Happy‘ van Pharrell Williams. Zodra ik dat liedje hoor, ben ik meteen vrolijk.

Hoe ziet een ‘normale’ dag in uw leven eruit?
Ik werk elke dag van 8.30 tot 18.00 uur. Soms wel tot 19.00 uur. Ja, ik maak best lange dagen. Tussendoor maak ik een wandeling met mijn hond. ’ s Avonds maken mijn man en ik altijd nog een lange wandeling met de hond. Daarna schrijf ik of ga ik relaxen met een luisterboek. Voor de coronacrisis ging ik ook nog weleens sporten of naar een yogales, maar dat zit er nu even niet in.

Bent u een honden of een kattenmens?
Ik ben een dierenmens. Helaas ben ik allergisch voor katten. Als ik een uurtje in een huiskamer vertoef waar een kat is, krijg ik rode, jeukende ogen en begin ik te niezen en te snotteren. Het lijkt op een hooikoortsaanval. Van hooikoorts heb ik ook altijd last. Dus ik kies hier voor een hondenmens. Ik heb zelf ook een hond. Hij heet Filos, dat betekent ‘vriend’ in het Grieks.

Wat is uw favoriete quote?
Hard work pays off. Waarom? Wanneer je iets écht graag wilt, en je haalt de kracht en motivatie vanuit jezelf naar boven, dan lukt het! Tijdens dat proces krijg je uiteraard ook weleens met tegenslagen te maken, maar ook dan moet je gewoon doorzetten. Hup, schouders eronder, wilskracht tonen. En als je dan merkt dat het vruchten afwerpt, kun je met recht zeggen: hard werken wordt beloond! Dat geldt trouwens niet alleen voor het schrijverschap of in je carrière, maar ook in andere situaties.

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Ja, ik heb wel een bepaalde rust om mij heen nodig. Als de televisie aanstaat, word ik te veel afgeleid. Dus ik schrijf altijd in stilte, en heel soms met een muziekje op de achtergrond.

Welke genre schrijft u het liefst?
Fictie en non-fictie zijn toch wel helemaal mijn ding.

Welke genre leest u het liefst zelf ? Waarom schrijft u daar wel of niet in?
Feelgood en non-fictie, maar ik kan ook genieten van goede biografieën, zoals die van Wim Kieft.

Wat vindt u leuk om te doen naast het schrijven?
Lezen, reizen, wandelen in de natuur. En natuurlijk leuke dingen ondernemen met mijn gezin of met mijn vriendinnen.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Zet u alles in een vast schema of schrijft u organisch?
Ik zet het verhaal altijd in grote lijnen uit. Maar tijdens het schrijfproces verandert de verhaallijn meestal wel of het krijgt een heel ander plot dan ik aanvankelijk in gedachten had.

Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
Ik ben een groot fan van Kluun. ‘Komt een vrouw bij de dokter‘ en ‘DJ‘ heb ik verslonden. Maar het laatste boek dat ik heb gelezen was ‘Laura H: het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’ van Thomas Rueb, dat heeft enorm veel indruk op mij gemaakt.

Waardoor bent u begonnen met schrijven? Wat triggered u?
Al vanaf het moment dat ik als jong meisje leerde schrijven, schreef ik ‘boekjes’. Later werden het dus echte boeken, die worden uitgegeven. Mijn inspiratie komt overal vandaan. Dat kan een woord zijn dat ik lees in een boek of tijdschrift, maar ook tijdens gesprekken met vriendinnen kan er zomaar een idee voor een boek opborrelen.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Niet echt rituelen. Maar de ruimte of omgeving waarin ik werk, moet wel rustig zijn. En ik heb graag wat lekkers te eten en te drinken naast me. Meestal een cappuccino of een muntthee en lach niet… een zakje snackworteltjes. Daar ben ik echt verslaafd aan. Maar die wissel ik ook weleens in voor chocolaatjes.

Hoeveel boeken komen er nog aan?
Nog heel veel, hoop ik. Momenteel werk ik aan een nieuwe feelgood en er staan nog veel nieuwe ideeën op mijn schrijflijst.

Ik heb nog niets van u gelezen. Met welk boek raad u me aan om te beginnen en waarom?
Grenzeloze liefde‘, puur omdat het mijn nieuwe roman is.

Kyra

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
Mijn gezin, inclusief mijn hond. Mijn laptop, zodat ik kan schrijven. Een voorraad snackworteltjes, ik eet ze iedere dag, daar kan ik echt niet zonder, haha.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik maak niet zoveel gebruik van proeflezers. De enkele keer dat ik dat wel doe, mag het iemand zijn uit mijn omgeving, zolang ik maar weet dat diegene kritisch is. Goede feedback is fijn!

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Dat is weleens voorgekomen. Nu blader ik eerst een boek door, om te kijken of de stijl mij bevalt.

Kunt u de boel, de boel laten of moet alles aan kant zijn voor u schrijven kunt?
O neeeeee, alles moet wel opgeruimd zijn om mij heen. Ik kan niet schrijven als het rommelig is.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Soms zet ik door en dan lukt het alsnog. Wanneer dat niet het geval is, stop ik en ga ik even wat anders doen.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Het liefst schrijf ik op Cyprus, het eiland waar ik als het maar even kan vertoef. Op een idyllisch plekje aan zee met een lekker verfrissend fruitdrankje binnen handbereik.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Mijn tip voor beginnende auteurs: geef nooit op! – If you never chase your dreams, you will never catch them. –

Ik hoop dat jullie het net zo leuk vonden om Kyra te leren kennen als ik! Bedankt Kyra dat je ze wilde beantwoorden en dat je het leuk vond om mee te doen! Wil je meer weten over Kyra’s boeken? Klik dan hier.

Volgende week komt het interview van Chantal Claassen online!
Ps tot vanavond 20:00 kan je mee doen aan de winactie bij het interview van Tamara vorige week!

*Foto’s zijn van Kyra Rutgers, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.