Interview Update met Martin Scherstra

ScherstraEn ook Martin Scherstra wilde weer mee werken aan het vervolg op het interview in 2016! Hoe superleuk is dat en dat met Pasen!  Gezegend paasfeest! Voor hem had ik 15 extra leuke vragen opgeduikeld om door hem weer beantwoord te worden. En jongens! Wat lees ik alle antwoorden met plezier! ‘T voelt alsof er een cadeautje in mijn mailbox is binnen gekomen. Ik hoop dat jullie dit net zo ervaren! Ieder geval heb ik sinds het eerste interview, Martin ook in het echie mogen ontmoeten en ik kan jullie vertellen het is een ontzettend aardige en lieve man. En ook Pietie is een schat! Ergens tussendoor gaan jullie een foto van ons ontdekken. Ps. Het boek dat ik vast houd en Martin heeft gesigneerd, daar staat een quote van mij op!

Hoeveel boeken zijn er sinds dat interview uitgekomen?
Sinds 2016 heb ik natuurlijk niet stilgezeten. Met uitgeverij Zomer & Keuning heb ik de afspraak gemaakt om ieder jaar een nieuwe roman in te leveren. Er zijn sindsdien dus alweer 4 romans bijgekomen en voor dit jaar ligt de nieuwe roman ‘Lief en leed’ alweer klaar bij de uitgever. Omstreeks mei ga ik beginnen aan de roman voor 2022. Sinds 2018 verschijnen er ook romans van mij bij uitgeverij HarperCollins in de serie Bouquet/Harlequin. Er zijn inmiddels 12 romans verschenen en ik ben begonnen aan nummer 13. Tussendoor heb ik ook enkele kinderboeken geschreven voor uitgeverij SpecialBooX.

Zijn uw dagen veranderd door Corona? Schrijft u meer of minder?
Er is in feite niets veranderd, want ik schrijf nog steeds iedere dag en ieder vrij moment dat ik heb. Daarnaast schrijf en maak ik ook artikelen voor het tijdschrift Poppenhuizen&Miniaturen en heb ik net een heel poppenhuis gebouwd en ingericht van restmaterialen. Ook voor de komende jaren zal ik romans en artikelen blijven maken.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Als het al eens niet wil vlotten met het ene boek, start ik alvast een nieuw project op. Dat kan een nieuwe roman zijn, een kinderboek of een nieuw poppenhuizenproject. Ik ben gezegend met een rijke fantasie. En vastlopen tijdens het schrijven doe ik niet zo snel. Als ik eenmaal in de flow zit schrijf ik heel wat pagina’s. Soms komen de scenes niet bij de eerste versie goed uit de verf, maar die herschrijf ik dan vaak tijdens het doorlezen en het nakijken. Maar er komt altijd wel een letter op het papier.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Een roman of verhaal krijgt van mij 5 sterren als het ‘zingt’. Daar bedoel ik mee dat het een goedlopend verhaal is, zonder haperen. Een verhaal moet snel lezen, de lezers moeten meteen door het verhaal gepakt worden. Als het mij pakt, krijgt het van mij een dikke 10!

Wat is uw favoriete quote?
Maak van iedere nieuwe dag een nog mooiere dan de dag ervoor.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Dat is een moeilijke vraag. Al mijn helden en heldinnen hebben wel iets waarvan ik denk: die zou ik zo in het echte leven voorbij kunnen komen. En zo wil ik hen ook graag beschrijven. Mijn hoofdrolspelers moeten tot de verbeelding spreken van de lezers, ze moeten geloofwaardig overkomen en zijn.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Hard en grof geweld. Ik houd ervan om iets spannends te laten gebeuren in mijn romans, maar het zal nooit grof of hard zijn. Kinderen of dieren iets aandoen is ook beslist een no go voor me.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Op het moment lees ik Murder, She Wrote ‘De Laatste Moord’. Ik hou van detectives a la Agatha Christie, Agatha Raisin, Jessica Fletcher.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Dat zou ik je niet kunnen vertellen. Ik lees daarvoor toch echt te weinig.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Mijn vrouw Pietie, een laptop en een extra verlengsnoer ;D

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Ik vind alles leuk om te schrijven. Dat is mijn grootste valkuil. Romantische romans, detectives, horror, etc. Ik heb voor alles wel een idee. Maar een valkuil tijdens het schrijven is dat ik – als ik eenmaal in een verhaal zit – door wil blijven schrijven.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Ja, heel graag zelfs. De acteurs die ik bewonder zijn o.a. Armie Hammer en Jaclyn Smith. Die zouden van mij perfect enkele personages in mijn romans kunnen spelen.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Ik kijk er zeker naar, maar het verhaal moet me natuurlijk ook wel aanspreken.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik ben een open boek wat dat betreft. Als ik iets nieuws heb zet ik het op Instagram of Facebook.

Welke vraag van het eerste interview zou u nu anders beantwoorden?
Alle antwoorden op die vragen zou ik vandaag de dag precies hetzelfde antwoorden.

Dankjewel Martin Scherstra voor je tijd en moeite om deze vragen te beantwoorden! Volgende week komt het interview met Gaby Rasters!

*één foto uit het collage heb ik mogen gebruiken van www.Pukster.nl Dankjewel!
Andere foto’s zijn van Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.