Interview met Gaby Rasters

 

Gaby

Gaby Rasters, moeder van 3 kinderen in een samengesteld gezin. En dat is iets wat opvalt op socialmedia, Gaby is vooral eerst moeder, één die een groot talent heeft om met het geschreven woord om te gaan. Vaak lieflijke stukjes tekst over haar kinderen en ander dingen post. Alleen al daarin laat ze zien hoe goed ze haar emoties in tekst kan omzetten. Zo als de theegedichtjes die later in het interview benoemd worden. Ik vind ze erg mooi! Daar zie je ook dat haar dochter Sabijn net zo getalenteerd is als haar moeder. 
Gaby heeft in haar gezin ook drie katten en een golden retriever. Haar man zorgt dat het thuis op rolletje loopt en dat het niet een huishouden van Jan Steen word. Way to go dus! Want naast het schrijven heeft Gaby een drukke baan als programmamanager jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit bij de afdeling Veiligheid in een grote gemeente. Verder richt ze haar woonkamer het liefst vijf keer per jaar opnieuw in en is ze gek op kaarsjes, kussentjes en kaartjes. Gaby helpt graag en altijd iedereen en heeft nog grootse plannen voor de toekomst! Ze wil misschien nog ergens een burgermeester worden. Nu, ik zie dat helemaal zitten. Maar ik ben misschien bevooroordeeld. Ik was laat van de partij want pas na het winnen van de Valentijnsprijs 2019 heb ik haar winnende boek ‘Nooit meer bang‘ gelezen en gerecenseerd. Ik kan het je enkel aanraden!
Met deze woorden sluit ik mijn gebabbel af en kunnen jullie in rust het interview lezen! Veel plezier!

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Een groot voorbeeld voor mij is Guus Kuijer, niet eens zozeer vanwege zijn schrijftalent maar nu vanwege zijn tweets in coronatijd: hij is een vredestichter. Daarnaast is iedereen die positief blijft in zijn of haar doen en laten en denken voor mij nu een voorbeeld! Lenette van Dongen is ook iemand die ik als voorbeeld zou noemen: haar geestelijke lenigheid is geweldig! Maar ik denk dat ik mijn zoontje als allergrootste voorbeeld zou willen noemen: lief en sociaal betrokken met een groot hart! Zijn nieuwsgierigheid is enorm en dat vind ik mooi.

Drinkt u liever thee of koffie?
THEE. Ik heb nog nooit koffie gedronken. Maar kijk eens op www.gedichtjesthee.nl dat is van mij en mijn dochter!

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Mijn zoontje uit bed halen door naast hem te gaan liggen en even te knuffelen. Daarna douchen en aankleden en tussendoor het nieuws checken.

GabyHoeveel boeken heeft u geschreven?
‘De Lissabon brieven’, ‘Hemelse modder’, ‘Hou me vast zoals ik was’, ‘Julia & Julia’, ‘Muurbloem’, ‘Nooit meer bang’. De serie ‘Follow’, ‘Like’ en ‘Share’. En twee jeugdboeken; ‘De bende van Raf de Raaf’ en ‘Timur’. En dan plus 1 erbij: Een Vleugje Londen.

Wat vond u het leukste boek om te schrijven?
Timur! Dat boek gaat over een blijmaker en was daarom voor mij erg leuk om te schrijven! Mijn nieuwe roman ‘Een Vleugje Londen’ was ook gaaf om te schrijven omdat ik gek ben op Londen en hierdoor weer herinneringen kon ophalen.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat vind u daarvan?
Helemaal prima, aan dat soort boeken heb ik ook heel behoefte, dat zijn boeken die ervoor zorgen dat ik er niet aan onderdoor ga. Ze zorgen voor ontspanning!!!

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Oef, ik heb veel leuke dingen meegemaakt, veel mensen ontmoet. Het contact met Irene Moors bijvoorbeeld. Maar het grappigste is denk ik de uitspraak van mijn zoontje: mama, waarom vraagt er niemand een handtekening aan je als je over straat loopt?

Wat zijn uw hobby’s?
Schrijven is mijn grote hobby, net zoals wandelen en bijpraten met vriendinnen. Mijn gezin en natuurlijk lekker eten samen met mijn man (hij kookt geweldig).

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
Dat hangt echt van de persoon af: op wat voor soort boeken val je? Ik denk dat ik Nooit meer Bang zou aanraden of Een vleugje Londen.

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Rond de 70.000 woorden.

Als u back up nodig had, wie uit uw boek(en) mag uw rug dekken?
Timur! Omdat hij gewoon oprecht en puur is. In al mijn boeken komen overigens heel sterke vrouwen voor dus ik zou een van de dames uit bij mijn boeken kiezen. Aan de andere kant, ik denk dat ik voor Tomas zou gaan uit mijn trilogie Follow, Like en Share.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
Dat liedje is Shallow. Omdat ik dit samen met mijn zoontje heel vaak zing.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik lees nu verschillende boeken door elkaar heen. Heb niet echt de rust, vanwege werk en kinderen om nu lekker te lezen, bovendien heb ik een deadline voor drie boeken in mijn nek hijgen! (De boekenstal serie, speelt zich af in het Vondelpark). Ik kijk wel enorm uit naar de boeken van mijn collega’s Aline van Wijnen en Kyra Rutgers!

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik schrijf meestal zittend op de bank en dat is funest voor mijn rug en nek. Ook heb ik een schrijfplekje boven, maar daar is het te koud om te schrijven. Er staat altijd een kop thee naast me en heel veel schrijfboekjes en kaarsjes.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee. Zitten en schrijven, hoppa.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Het is en blijft altijd een verrassing voor me, al zit er wel iets van een idee / gevoel in mijn hoofd.

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Ik heb meeleesvriendinnen en deze vrouwen zijn mij zeer waardevol! Ook laat ik een goede vriend van mij meelezen en als hij moet huilen dan weet ik dat het met het boek goed zit!

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen en bij welke uitgeverijen?
Dit jaar verschijnt een Vleugje Londen bij Boekerij. Bij Z&K komt volgend jaar een trilogie uit. En daarna zien we wel weer verder. Wie schrijft die blijft! Ik hoop nog lang te blijven.

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven?
Geen idee, echt niet. Ik heb al veel onderwerpen gebruikt in mijn boeken.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Ik loop eigenlijk nooit vast en wanneer dit wel is dan bel ik naar mijn redactrice of naar Patrice van Trigt, vriendin en met veel verstand van boeken.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Nee.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Jazeker, een cover is goud waard maar ik check ook echt wel nog even de achterflap en de eerste pagina. En vind ik dat niks, dan laat ik het boek toch gewoon liggen.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Zeker doe ik research, maar ik heb geen idee hoeveel tijd mij dat kost. Door elk boek leer ik bij, nu weet ik bijvoorbeeld heel veel over Parfum, vanwege een Vleugje Londen! Voor Julia & Julia ging ik onder hypnose zodat ik dit kon beschrijven in mijn boek. Voor Muurbloem ging ik undercover op een datingsite…..!

Wat is uw favoriete quote?
“Met volle angst vooruit”

Hoe gaat u te werk bij het schrijven? Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Just do it. schrijf al het gevoel uit je lijf! Volg je hart en voel het verhaal.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Mijn boek Timur is genomineerd voor een grote prijs, maar dat heb ik denk ik al overal rondgeschreeuwd. Eh, dus eigenlijk weet ik niks. Volgend jaar dus een nieuwe trilogie, maar dat had ik ook al verklapt. Er is nog een ander nieuwtje, maar dat mag ik nog niet verklappen. Sorry!

Ben je nu benieuwd geraakt door Gaby naar haar boeken? Hier vind je een overzicht. Gaby ik wil jou ieder geval heel hartelijk bedanken voor je tijd! Volgende week het interview met Petra Doom!

*Foto’s zijn van Gaby Rasters, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.