Interview Update met Greetje van den Berg

Greetje

Greetje van den Berg heeft in 2016 al mee gedaan aan de eerste reeks interviews. Dus ik raad je aan ook zeker die te lezen. Met dit interview stel ik haar nog een paar vragen. Ik hoop dat jullie deze update van Greetje net zo leuk vinden als het allereerste interview! Ik wens jullie veel plezier!

Hoeveel boeken zijn er sinds dat interview  in 2016 uitgekomen?
Negen. Afgelopen 23 maart volgt nummer tien.

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Dan houd ik me even met andere dingen bezig. Wandelen helpt vaak goed om weer wat inspiratie op te doen.

Zijn uw dagen veranderd door Corona? Schrijft u meer of minder?
Het is ongeveer gelijk gebleven.

Wat is het grappigste wat u heeft meegemaakt door het schrijven?
Ik moest een lezing bij een vrouwenvereniging geven. Voor de tijd zat ik nog even in de zaal te wachten tot de bijeenkomst zou beginnen. Er kwam een mevrouw naast me zitten die allerlei aardige dingen over de schrijfster Greetje van den Berg vertelde. Ik voelde me heel ongemakkelijk en durfde daardoor niet te zeggen dat ik Greetje van den Berg was. Op een gegeven moment vroeg ze zich af of de schrijfster al was gearriveerd. Gelukkig kon ik toen vertellen dat ze daar al een poosje naast zat. Ze kon er wel om lachen.

Met welke auteur, dood of levend, zou je een kopje koffie willen drinken?
Met Edith Eva Eger, al is ze meer psycholoog dan auteur. Ze is een Joodse holocaustoverlevende en werd later psycholoog. In haar boek ‘De keuze‘ beschrijft ze haar heftige herinneringen aan de oorlogsjaren, en hoe ze als psycholoog al jarenlang cliënten helpt om zich te bevrijden van hun trauma’s. Ze is inmiddels in de negentig en ik vind het heel bijzonder om te lezen hoe ze in het leven staat. Onder het genot van een kopje koffie zou ik haar heel veel willen vragen, en het zou in dat gevel wel handig zijn als ze dan nog leeft 😉

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als het me zo weet te boeien dat ik moeite heb om het weg te leggen.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Lila uit ‘De geniale vriendin’. Ze intrigeert me. Enerzijds voel ik iets van medelijden vanwege haar doorlopende onrust en de kansen die ze niet kan benutten. Anderzijds erger ik me aan haar hardheid. Met de auteur Elena Ferrante zou ik trouwens ook wel koffie willen drinken. Dan weet ik eindelijk wie er echt achter die naam steekt, want bij mijn weten is dat nog steeds niet bekend.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Vloeken. Ik houd er niet van om die voluit in mijn boeken te schrijven. Als er echt momenten zijn dat het logisch is dat mijn hoofdpersonen eens flink zouden vloeken, dan schrijf ik dat hij of zij vloekte. Dat kan als hypocriet betiteld worden, maar dat is dan maar zo.

GreetjeWelk boek bent u nu aan het lezen?
‘Het einde van de eenzaamheid’ van Benedict Wells.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Een boek dat uitlegt hoe ik in de natuur kan overleven.
Een internetverbinding.
Een laptop.

Aan een internetverbinding alleen heb ik niets en aan een laptop zonder internetverbinding ook niet, dus ik heb ze allebei nodig. Zo kan ik boeken downloaden en contact met familie en vrienden hebben. Stiekem wil ik het allerliefst een boot om zo snel mogelijk weer naar de bewoonde wereld te varen. Ik kan goed alleen zijn, maar zo’n onbewoond eiland lijkt me niets. Sociale contacten zijn voor mij echt onontbeerlijk.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Ik weet niet of je dat een valkuil moet noemen, maar ik weet dat ik goed op het taalgebruik van mijn hoofdpersonen moet letten, en dan met name van de jongere hoofdpersonen. Af en toe neig ik ertoe om dat ’te mooi’ te maken. Gelukkig wijst mijn schoondochter me daar wel op als ze mijn drukproef doorneemt.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Alleen als ik veel invloed heb op de manier waarop dat boek wordt verfilmd, anders gaat het niet door.
De Deense acteur Mads Mikkelsen zie ik wel zitten. Hij speelt o.a. in ‘After the wedding’. Stiekem ben ik ook dol op Hugh Grant, maar dan vooral in niet al te serieuze rollen. Ik vrees dat hij niet de aangewezen persoon voor de verfilming van een van mijn boeken is. Meryl Streep vind ik een prachtige actrice, dus die zou een vrouwenrol voor haar rekening mogen nemen.

Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
Echt proeflezers heb ik niet, wel lezen mijn schoonzus en schoondochter de drukproeven. Ze letten op verschillende dingen en dat vind ik erg handig. Ik verwacht van hen dat ze eerlijk zijn.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Misleiden niet. Verleiden wel, al blijft voor mij de korte inhoud belangrijker.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik weet het onderwerp voor mijn tweeënzestigste boek al.

 Welke vraag van het eerste interview zou u nu anders beantwoorden?
*Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?*
Tegenwoordig begin ik met yoghurt en het zwembad zit er al een tijdje niet meer in. Ik mis het echt.

Dankjewel Greetje dat je weer mee deed! Een overzicht van haar boeken kan je hier vinden en ook Greetje haar boeken zijn te vinden in Koboplus!

*Foto’s zijn van Zomer &Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.