Liefde & Ananas- Isabelle Paz Soldan

Ananas
Het debuut van Isabelle, onlangs kwam haar interview bij mij online en ik was echt razend nieuwsgierig, ’t korte verhaal smaakte naar meer en toen ik dus ontdekte dat ‘Liefde en ananas’ in koboplus was, moest en zou ik dus het boek lezen!!!

De flaptekst:
‘Liefde en ananas’ gaat over Anna. Ze is net dertig, maar is bepaald nog niet waar ze wil zijn. Ze is al jaren niet verliefd geweest, woont in een studentenflat en kan op haar werk niet doorgroeien. Via dat werk ontmoet ze wél een aantal leuke mannen. Tenminste, dat denkt ze, want ze ontdekt helaas al snel dat er telkens weer wat mis mee is. Of is er is soms iets mis met háár? Isabelle Paz Soldan schrijft in ‘Liefde en ananas’ grappig en herkenbaar over het leven van een single dertiger.

Mijn mening:
Het begint vlot, maar ik krijg geen band met de hoofdpersoon in de eerste hoofstukken. Ik vind haar een zeurderig en vooral een persoon dat zelfmedelijden heeft. Je zou dus kunnen zeggen, goede karakterbouw. Ik weet het niet. Het komt niet op mij over dat dit de bedoeling was van de auteur, kan natuurlijk wel, dus dat laat ik dan aan iedereen zelf over om te beoordelen, maar na de make-over word het beter.
Maar dan valt weer wat anders op, ze is geïnteresseerd in meerdere mannen, en dat is natuurlijk niks slechts want ze is single. Maar het voelt wel heel vluchtig aan en ook dat met Emma, weet ik bij hoofdstuk 21 dat nog niet juist te plaatsen.
Ook kan ik een paar andere dingen niet begrijpen, Henry. hij is o.a. vrouwonvriendelijk maar ze duikt wel het bed met hem in. Of ergens word hij als een blije puppy beschreven en dat vind ik dus totaal niet passen bij het eerdere karakter. én hij wil indraaien voor een zoen. (Dat vind ik trouwens een geniale beschrijving!!) Nergens wees erop dat hij al zover was. én, dan ze gooit haar handtas ertussen en zegt ze iets. én dat wat ze zegt is dermate iets (wil niet spoileren) dat ik mij niet kan voorstellen dat Henry niks daarvan zegt/op antwoord. Is het dan karakterbouw wat voor mijn gevoel niet lekker loopt of is het ook gewoon de verloop van tijd? Ik denk eerlijk gezegd dat het de karakterbouw is, dat voor mijn gevoel off is. Of het net iets dieper kan.
Later in het verhaal verbeterd het wel. Hoewel ik niet 100 procent positief kan zijn, zijn er ook vele leuke dingen in het boek te vinden. De ananas. dat is echt een leuk stukje karakterbouw. of dit:

‘Met veel gehannes probeer ik het schort achter me vast te knopen, maar een ceintuur op de rug strikken is best lastig voor iemand met de fijne motoriek van een goudvis.’

Dat is echt goed en grappig. Ook zijn er vele originele elementen (’t schilderen, t varen, de film) en ik had dus echt NIET al met de eerste ontmoeting duidelijk met wie ze er vandoor zou gaan, dus dat is echt heel goed gedaan en positief. Dat kom ik niet vaak tegen.
Ook heb ik het idee dat verschillende uit eigen ervaringen/gedachtes zijn geweest en dat dit erin verwerkt is. Denk ik hoor, kan ik mis hebben. Al met al is het een leuk boek om te lezen, deed ik dat met plezier, en probeer ik graag een volgend boek uit, want ik denk dat met elke verdere schrijfkilometer dat Isabelle maakt dit verbetert word.

*Hoewel ik het nooit leuk vind een boek kritiek te geven, vind ik, én wil ik eerlijk zijn. Naar jullie, maar ook naar mijzelf. Ik probeer nooit een boek de grond in te trappen,  en helemaal niet als ik weet dat de Nederlandse auteur het kan lezen, elk boek is iemands gedachten kindje. Ik probeer te vertellen waarom het mij niet beviel. Ik hoop altijd dat mijn respect naar de auteur, daar doorheen schijnt!*

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 06-06-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan ‘Liefde & Ananas’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.