Liefde zonder oordeel – Anne May*

Liefde zonder oordeelHet tweede deel mocht ik recenseren en ik wil dan als het even kan op volgorde lezen, dus ik las dit boek ‘even’. Maar deze recensie voor de andere plannen ging niet meer. Maar je kan hem hier vinden, al raad ik je aan deze als eerste te lezen. Iedergeval vind ik de flaptekst anders, het is van te voren bekend dat het niet mierzoet gaat worden. en vooral de eerste zin is er één die ik erg mooi en diep vind!

De flaptekst: Als je wilt overleven, kies je met je verstand. Maar als je echt wilt leven, laat je je hart spreken.

Vanaf het moment dat haar vader haar vertelt dat hij zal komen te overlijden, is Miriam overgegaan op de overlevingsstand. Iedere keus die ze na die dag maakt, is gericht op overleven. Tot ze niet meer kan en definitief een streep zet door alles wat ze ooit gekend heeft. Gezien haar traumatische verleden is een normale opleiding of baan niet voor haar weggelegd en ze gaat aan de slag als vrijwilliger op de dagopvang in een verzorgingstehuis. Daar ontmoet ze een wel heel bijzondere patiënt.

Gideon Asher is vijfentwintig, heeft een ernstig ongeluk gehad en is niet in staat om te praten of te bewegen. Toch lukt het Miriam om stukje bij beetje tot hem door te dringen en met hem te communiceren. Tot ze op zijn geheim stuit. Maar mag ze hem wel veroordelen om wat hij heeft gedaan?

Is gebroken voor altijd kapot of kun je elkaar ook helen?

Mijn mening:
Bij het lezen van het begin, de volgorde van de zinnen, ja het klopt maar ik had er drie keer voor nodig om het goed te kunnen lezen. Daarna begint het verhaal en ja interessant onderwerp. Je weet dan nog zo weinig en er word echt lange tijd gegist. Bij hoofstuk 6 weet je nog steeds erg weinig. Maar weet ik al wel. Die Ab,  dat is een arschloch en hij gebruikt Latijn? Arabisch? Geen idee, beiden zou kunnen, iets meer duidelijkheid daarover zou fijn zijn. Hij is ieder geval wel duidelijk een heel ander personages met zijn eigen eigenaardigheden.

Maar ik vind het jammer dat hij/dit(ik wil niet spoileren) in het verhaal voorkomt, dit stukje verhaallijn. Het maakt het nogal cliché en is naar mijn inzien overbodig in deze vorm. Vooral dat twee weken ervoor, mijn tenen krullen om bij wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. Maar goed eens kijken hoe het verder gaat bedacht ik me toen.
Hoewel het toch iets anders gaat dan verwacht, gelukkig niet te cliché achtig. Vind ik de uitvoering toch niet erg prettig en mooi gedaan. Het voelt daarna heel erg afgeraffeld en het springt een beetje te veel van de ene situatie naar de andere situatie. En dat vind ik jammer, want het onderwerp wat erin voorkomt, is er toch één waar nog taboe op ligt en die mag zeker wel verbroken worden. Daar meer aandacht, meer een rustige en uitgebreide verloop zou naar mijn inzien het verhaal goed gedaan hebben.

Gideon, hmm, ik voel zijn frustratie en dat is dus heel goed weergegeven. Het idee dat iemand alles mee kan krijgen, is mindblowing en naam, datum en tijd zeggen als je bij iemand bent die in coma is, dat vind ik een detail dat we moeten doen als we ooit in zo’n situatie terecht komen, want je weet maar nooit. Ook de latere gedachtes van Gideon, lijkt mij een hele logische gevolg en vind ik mooi en geloofwaardig weer gegeven.
Dus kort gezegd, onderwerp is goed, personages zijn uitstekend, maar het verloop van het verhaal is hier en daar te chaotisch en te veel hinkstapsprong. Nu kan dat natuurlijk enkel mijn persoonlijke observatie zijn en ben ik erg benieuwd wat anderen van dit boek vinden.


Origineel geschreven door Anja de Rijk op 04-07-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Liefde zonder oordeel’ bij DVP, je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.