Interview met Miranda Hillers

Miranda
Miranda Hillers is een bijzonder aardige vrouw, een paar jaar (2018!) terug heb ik haar mogen ontmoeten op een evenement en ik had een kaartje over. Ik schreef een pb en we troffen elkaar daar spontaan in Rotterdam. Ik vind het altijd zo leuk om auteurs te mogen ontmoeten! Ik heb verschillende boeken van haar mogen lezen en wohoo die lezen erg lekker! De recensies kan je hier vinden als je wilt. Maar wie is Miranda Hillers nu precies? Ze is dus spontaan én zoals ze zelf zegt, extrovert, gezellig, nieuwsgierig en een eigenwijs persoon. Nou met het meeste kan ik eens zijn :P. Miranda is dertig jaar samen met Franck en tweeëntwintig jaar daarvan getrouwd. Ze hebben samen twee kinderen. Miranda is gelukkig en gezegend mens zegt ze zelf. Hoe tof is dat als je dat over je eigen leven kan zeggen?! 

Miranda is dus al acht jaar auteur en geeft haar eigen boeken uit. Of zoals het ook genoemd word, Self-pubber. Nou kan bij die termen, de gedachte opkomen dat dat geen goede boeken oplevert. Nou dat spreekt inderdaad niet voor zich. Maar als er één ding is, dan is dat dit. Miranda Hillers is een voorbeeld voor deze hele boekenwereld. Haar boeken zijn netjes en verzorgd, de covers zijn bijpassend en mooi gemaakt. Ze doen niet onder voor een boek van een reguliere uitgeverij! En als je dat hebt bereikt, dan ben je echt een profi en mag je de term Self-pubber met trots dragen! In die mening sta ik ook niet alleen! In het boek ‘Schrijf je eigen erotica’ van Lis Lucassen word Miranda ook genoemd als voorbeeld! Op de laatste dag van vorig jaar kwam ‘Energieke extase’ uit (friends4life #4) de komende zomer komt het vijfde deel: ‘Eindeloos effect’. Nou genoeg gebabbeld voor nu, op naar de vragen die ik Miranda voorschotelde!

Bent u een honden- of een kattenmens?
Ik ben een mensenmens.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Mijn ogen open, badkamerritueel en dan ontbijten. In principe schrijf ik van maandag tot vrijdag van 09:00 tot 16:00 om daarna huishoudelijke klusjes te doen en om het avondeten te verzorgen. Het weekend houd ik vrij voor mijn gezin en om te sporten, te shoppen en te relaxen.

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven?
In 2014 ben ik begonnen met schrijven en tot op heden heb ik 15 boeken geschreven, waarvan er een paar zijn vertaald naar het Engels, Frans en Spaans.

Welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots op?
Al mijn boeken zijn mijn favoriet, ik kan daar niet uit kiezen. Trots ben ik op ‘Het geeft niet. Het is mijn eerste verhaal dat in boekvorm is uitgekomen en de personages staan het dichts bij mij.

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Fijn dat ze mijn boek heeft gelezen. Kennelijk heeft de recensent genoten, want ja… een lekker boek. Ik heb er geen probleem mee, vind het niet negatief bedoeld. Het wordt gelezen en daar draait het toch om?

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Schrijven is een eenzaam bestaan, er gebeurd weinig. Alleen het geluid van getik op een toetsenbord hoor ik continue. Soms oefen ik een bepaalde scene met mijn man, om zo goed mogelijk te kunnen bepalen hoe ik het later wil gaan omschrijven. Na enige tegenstribbeling kwam hij van de bank, ging voor me staan en ik legde mijn hand ergens op zijn lichaam. ‘Kan het zoals ik je hier aanraak of is het beter op deze plek?’ Zulke situaties, daar kunnen we dan om lachen als het awkward wordt (lees: kinderen kwamen kijken wat we aan het doen waren). Voor de juiste beleving: ik legde mijn hand op zijn schouder… of tegen zijn biceps 😉

Wat zijn uw hobby’s?
Schrijven en dingen ondernemen met mijn gezin en/of familie en vrienden zoals uit eten gaan, naar de film of een stevige boswandeling maken.

Wat is uw favoriete kleur?
Paars

Hoe bent u begonnen met schrijven?
In 2013 zat ik niet lekker in mijn vel en ik las ook niet meer met plezier. Ik vond het eind niet leuk of ik had graag dat het personage een andere keuze zou hebben gemaakt. Ik ben achter de computer gaan zitten en begon mijn eigen verhaal in te tikken. Binnen twee maanden had ik 90.000 woorden geschreven. Wat was ik trots toen ik het eerste exemplaar van ‘Het geeft niet in handen had.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik ben mijn eigen audioboeken aan het luisteren. De WWW-serie is deze maand uitgekomen, de rest volgt. Heel apart om het ten gehore te krijgen. Het lijkt meer te leven.

Miranda Hillers

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?
De Blingg-serie (5 delen) of de WWW-serie (4 delen). Maar na de WWW-serie volgt ‘LEVI’ (nu nog 1 deel) en daarna de friends4life-serie (4 delen tot nu toe)

De Blingg-serie kun je dus apart lezen en in de bundel ‘GAME’ staat een los verhaal van mijn hand

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Ik heb een eigen werkplek. Ik hoef alleen de achterdeur open te doen en drie stappen te nemen. Wat eerst een schuurtje was, is nu mijn eigen kantoor. Daar kan ik in alle rust mijn creatieve brein laten werken. Tevens ligt daar de voorraad boeken, merchandise en natuurlijk boekenleggers.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, niet bepaald. Ik heb een idee in mijn hoofd en dat werk ik uit. Er komen dingen bij of ik laat juist scenes weg. Het is een heel proces, wat uiteindelijk na veel uur tot een geheel komt.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Dat is dus de fantasie die je gebruikt om een personage te bedenken, die te laten ontwikkelen. Ik zie hem of haar niet alleen voor me, ook het hele verhaal zie ik in beelden, net zoals een film. Dat is het leukste aan een verhaal schrijven. Ik kan zelf bepalen of zij of hij bruin of blond haar heeft, een goed of juist een slecht karakter heeft. Het gaat vanzelf en ik hou er zo van. Het is echt heerlijk om dingen te bedenken die uiteindelijk ook op papier komen.

Wat is uw favoriete quote?
Wie schrijft, die blijft!

U geeft uw eigen boeken uit, maakt dat het schrijven ook anders?
Nee, het verhaal blijft hetzelfde. Ik heb alleen alle regie in handen, hoef met niemand te overleggen. Ik heb bij een uitgever gezeten en toen ik zag hoe die te werk ging, dacht ik dat kan ik ook (en beter, bijvoorbeeld qua promotie) en alle inkomsten zijn dan ook voor mij. Uiteraard heb ik kosten, maar niets is zo fijner en vrijer dan om alles zelf te doen. Het moet je natuurlijk liggen en ik vind het hele proces fantastisch om uit te voeren.

Waar zou u stiekem nog over iets anders willen schrijven?
Nee. New adult is en blijft mijn ding.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken?
Nee. Ik beschrijf letterlijk alles. Ik had me ooit voorgenomen om geen personages dood te laten gaan, zo zielig, maar daar heb ik me niet aan kunnen houden. Tja, mensen gaan nu eenmaal dood.

Wat is uw favoriete liedje aller tijden?
The A Team van Ed Sheeran

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
In de bioscoop. Dan kijk ik hoe mijn verhalen op het grote doek zijn te zien.

Wat doet u als u vastloopt tijdens het schrijven?
Dan ga ik een rondje in de wijk lopen, mijn hoofd leegmaken om dan weer met frisse blik verder te gaan. En door een zak yoghurtgums van het merk Katja te verorberen.

Doet u voor uw boeken research?
Het meeste haal ik uit mijn eigen leven, verzin ik of is gebeurd in mijn omgeving. Ik maak er wel een draai aan, verander de naam o.i.d. Voor Levi heb ik informatie gevraagd bij de AIVD, hij is namelijk een spion. En Google is mijn grote vriend.

Hoe gaat u te werk bij het schrijven?
Ik begin en dan vliegen mijn vingers als vanzelf over de toetsen. Mijn brein is zo vol van verhalen die ik wil vertellen, dat het bijna op automatische piloot gaat. Wel wordt er naderhand veel geschrapt en weer bijgeschreven. En dan lees ik het nog heel veel keer door tot ik helemaal tevreden ben.

U schrijft en geeft uw eigen boeken uit. Naar mijn inzicht met hele mooie inhoud en covers. Welke tips heeft u voor degene die dat ook wil?
Dankjewel voor het compliment, Anja. Dat hoor ik graag. Ik doe erg mijn best om een verhaal te schrijven dat jezelf ook kan overkomen. Mijn personages zijn gewone mannen en vrouwen die de liefde ontdekken. Door hun aantrekkelijke koppies op de cover te zetten, heb je een duidelijk beeld van ze. Een tip is dat je gewoon moet beginnen met schrijven en dan schrappen. Laat het door een professionele redacteur corrigeren en maak of zoek naar de juiste foto voor op de cover. Dus gewoon doen.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Nou, In elk verhaal zit iets van mezelf wat ik heb meegemaakt.

Bedankt voor het interview, Anja. Ik vond het leuk om te doen.

Dankjewel Miranda, voor je tijd en moeite voor al deze leuke antwoorden! 

*Foto’s zijn van Miranda Hillers, en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

2 Responses

  1. Yvonne Hoogendijk
    Yvonne Hoogendijk at |

    Wat een leuk interview Anja. Ik kende Miranda Hillers niet. Ik heb meteen de Blingg serie gedownload. Wat een leuke serie, je blijft lezen. Net in het tweede deel begonnen, Breek mijn hart niet. Zo benieuwd hoe het met Sophie en Freddie verder gaat.
    Groetjes, Yvonne.

    Reply

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.