Achter hoge bergen – Emma Anna*

Achter hoge bergen
´Achter hoge bergen´ Ik weet niet meer of Emma Anna mij vroeg of dat ik op haar oproep gereageerd heb. Het maakt niet uit, het was een pracht cadeautje bij de post! De cover is zo mooi! Nee fout, let me re frase that. Het HELE boek is zo ongelofelijk mooi vormgegeven! De cover, de achterkant, De eerste pagina´s, de illustraties bij de hoofdstukken, de prachtige boekenlegger wat ik er bij kreeg. Ik ben verliefd er op, en dat ik ook van bergen houd speelt waarschijnlijk ook mee! Emma Anna, haar naam is nu al vaker langsgekomen. Met recensies, met een interview.  Eerst met DVP en nu als selfpubber en for real vind ik dat Emma Anna bij elk boek beter word. Al moet ik zeggen dat is ook gewoon een ander verhaal is.

De flaptekst:
Beth is radeloos wanneer haar vriend Joseph overlijdt en ze daardoor in haar eentje zorg moet dragen voor hun zoontje Cody van vijf. Met een baan die niet genoeg oplevert om hen te onderhouden, conservatieve schoonouders die op Cody azen en een hoge huurschuld vraagt ze wanhopig Jeremy, de oudere broer van Joseph, om hulp.

Jeremy is de monsters uit zijn jeugd ontvlucht en woont nu in Mist Lake, Montana. Hij is tevreden met zijn leven; hij heeft voldoende te eten, een dak boven zijn hoofd en mag elke dag genieten van de prachtige omgeving waarin zijn cabin staat. Wanneer Beth hem vraagt om geld dat hij niet heeft, voelt hij zich gedwongen haar en Cody mee te nemen naar Montana. Maar lukt het hem dan nog wel zijn aandoening en andere demonen voor haar verborgen te houden?

Achter hoge bergen speelt zich af in de jaren ’90 van Montana, Verenigde Staten, en gaat over het vinden van een familie, een diepe connectie tussen twee personen en het omgaan met de monsters uit het heden en verleden.

Mijn mening:
Het boek is een standalone en het is prachtig geschreven! Er zit humor in en grappige beschrijvingen die je doen glimlachen. ´Donald – vijfenzestig, peper-en- zouthaar, worstenvingers en schildpadbewegingen -´
Het verhaal is rustiger, dan de andere verhalen, maar eigenlijk zijn ze gewoon niet te vergelijken. De basis is anders, het is allemaal iets gevoeliger opgezet als ik terug denk aan de andere boeken.
Het is even wennen dat het verhaal zich afspeelt in de jaren 90 maar heel opvallend is het niet. Een paar kleine dingen zoals een telefoon aan een snoer. Verder zijn er weinig beschrijvingen met diepgaande details. En voor de duidelijkheid, ik vond ook niet dat het nodig was.
Het verhaal is lief, prettig om te lezen en in het begin een beetje spannend, wat gaat er gebeuren? Wel of geen achtervolging. En wat is eigenlijk met Jeremy aan de hand. Als lezer heb je een vermoeden wat t kan zijn, maar je leert pas de waarheid kennen tegelijk met Beth. Dat vond ik een hele goede keuze/haakje voor in het verhaal. Naast dat komen er nog meer thema´s in het boek voor, ene meer subtiel, de andere meer op de voorgrond. Ze zijn heel goed verweven, en ondanks alles voelt het boek helemaal niet zwaar aan om te lezen, al kan ik mij voorstellen dat het voor sommigen iets kan triggeren.
Jeremy en Beth heb ik in mijn hart gesloten, ook zij zijn geloofwaardig neergezet door Emma Anna en gelukkig niet perfect, wat ze nog leuker maakt. Wel vond ik jammer dat andere personen minder goed zijn uitgewerkt. Het deed niks af aan het verhaal van Jeremy en Beth. Maar toch vond ik het jammer.
En wat ik echt jammer vond/vind is dat Jeremy Cody, joch noemt, in het begin dacht ik echt dat hij het kind niet mocht. In het verloop van het verhaal leerde ik dat, dat niet het geval was. An sich is joch geen negatieve benaming, maar vaak word het wel met iets negatiefs verbonden. Ik vind het daarom niet de beste keuze, het bleef bij het lezen echt een beetje irriteren. Maar dat kan ook heel persoonlijk zijn, als iemand andere gevoelens erbij heeft hoor ik het graag!
Het verhaal is ook als luisterboek beschikbaar en ik heb dat ook even uitgeprobeerd, zodat ik onder t autorijden verder kon met het verhaal. De vrouwenstem is heel erg goed. Goed tempo en tonatie. De quote die ik boven noemde, klinkt voorgelezen nog beter! De mannenstem was mij te langzaam.

Wel viel mij op bij het lezen dat een paar zinnen die voor mij niet helemaal vlot liepen, vooral uit het feit kwam dat het spreektaal is. Voor het lezen was hier een daar een komma erbij welkom geweest. Maar bij het luisteren merk je er dus niks van, wat mijn idee van spreektaal versterkt.
Zinnen die niet altijd even vlot verlopen heb ik al vaker bij Emma Anna´s boeken gehad en het is nooit een reden voor mij geweest om daardoor haar boeken te laten liggen. De verhalen zijn te goed, en met elk boek worden die zinnen ook minder naar mijn idee. Ik wil hier mee enkel aangeven dat je hierdoor niet haar prachtige boeken laat liggen.

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 30-09-2022
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan ‘Achter hoge bergen´ bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.