Thuiskomen – Jackie van Laren*

ThuiskomenDoor Jackie aangeraden in het interview om ‘Thuiskomen’ als eerste te lezen, als je nog nooit van haar gelezen hebt. Nu ik had al meer van haar gelezen en ik weet niet of ik het met haar eens kan zijn…. Why? Lees het verderop!  Wil je meer recensies lezen? Dat kan je hier doen!

De flaptekst: Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs, een van oorsprong Nederlandse countryzanger die vroeg in zijn carrière naar de VS is verhuisd en nu in Nederland is omdat zijn moeder zorg nodig heeft. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Wat Odile wel weet is dat het iemand was voor wie haar moeder meer voelde dan voor de stoet bedpartners die daarna volgde. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Samen kijken ze veel naar het tv-spelletje waarin Freddy en Nick meedoen. Het valt Odile op dat haar moeder een ongewone fascinatie heeft voor Nick; zal Serafina haar zwijgen nog doorbreken voordat het te laat is?

Mijn mening:
The Why: Q en de eilandliefde serie, ze zijn speelser, met diepe onderwerpen er in verweven. Doordat ik deze boeken als eerst heb gelezen, kan ik nu zien hoe Jackie is gegroeid. De emotionele banden zijn zoveel dieper, én emotioneler. Plus zoals ze zelf zei in het interview. De totale breedte van het leven komt voorbij en tot zo ver mijn leven is gelopen kan ik dit beamen.
Dus als je dit boek als eerste leest, dan weet ik niet hoe je Q en Eilandliefde gaat beoordelen. Ik weet het echt niet. Ik persoonlijk raad je dus aan gewoon met het eerste boek van Jackie te beginnen en zo verder te lezen.

Ik vond ‘Thuiskomen’ echt een verhaal wat onder je huid gaat zitten en na suddert. Ik kan nu echt even niet een ander boek beginnen, dat voelt niet goed nu.
Het maakt niet uit wat voor puinhoop je maakt in je leven, zolang je maar er van leert en dat je boven alles, lief hebt en liefde kent. Ik hoop dat ik dat mag onthouden als ik ooit de juiste tref, waar ik vaak weleens aan twijfel. Maar de boeken van Jackie geven moed. Een favoriete persoon kan ik echt niet kiezen, of toch wel misschien.
Miep. Jackie wat een gezegende vrouw ben je, met een oma vergelijkbaar als zij. én dankje dat je haar hebt geportretteerd in het boek zodat wij allen een oma Miep hebben gekregen.
Alle andere personages zijn goed te volgen en leuke mensen, het voelt of ik er bij aan de keukentafel zat koffie te drinken. Het is allemaal zo geloofwaardig geschreven.
Q blijft voor mij op nummer 1. ‘Eilandliefde’, ‘Vallen’ en ‘Opstaan’ en ‘Thuiskomen’ op een gedeelde plek 2. Gewoon omdat ik echt niet kan kiezen welke ik beter zou vinden. Ik heb van elk boek genoten en ik hoop werkelijk dat Jackies Fruitmachine genoeg ideeën geeft zodat we meer pareltjes krijgen als ‘Thuiskomen’!

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 20-05-2021
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.
Je kan ‘De Meisjesmagneet’ bij je lokale boekhandel of bij bol.com bestellen.

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.