Interview met Olga Hoekstra

Olga Hoekstra
Maak kennis met Olga Hoekstra aka Lis Lucassen, beide namen hebben hun eigen bekendheid in hun genre. Het was daarom ook onmogelijk te kiezen tussen beiden namen als titel! Olga is geboren en getogen in Leeuwarden en ze heeft nog altijd een Fries hart ook al woont ze nu al meer dan 15 jaar in Twente. Ze is dan ook van plan ooit nog een romantisch boek te schrijven dat zich afspeelt in Friesland. Olga is al 23 jaar samen met haar jeugdliefde, getrouwd, mama van drie dochters. Sinds de geboorte van haar oudste dochter, elf jaar terug, schrijft Olga. Naast het schrijven is ze druk met lesgeven op de, volgens haar, leukste hogeschool van Nederland, Saxion in Enschede. Aan de eveneens leukste opleiding van Nederland, Creative Business. Aankomende februari gaat Olga een minor creatief schrijven geven, samen met twee geweldige collega’s die ook een lezershart hebben. En over creatief gesproken Olga kan geweldig goed haken en maakt de leukste creaties. Ook heeft ze een eigen uitgever Tinteling Romance, Waarmee ze in 2017 de feelgoodster en queen van de cliffhangers ontdekte; Wendy Brokers. Je kan dus met recht zeggen dat Olga druk bezig is met van alles en nog wat. Genoeg van mijn gebabbel, op naar het interview!

Waarom heeft u een pseudoniem?
Omdat ik ben begonnen met thrillers onder mijn eigen naam en ik wilde niet dat de lezers die een ‘Olga Hoekstra-thriller’ verwachten, met de new adults iets heel anders te lezen kregen wat ze misschien helemaal niet zo leuk vonden. Het grappige is dat ik steeds een stukje meer opschuif richting de ‘romantic suspense’. Mr. Quarantine is daar een goed voorbeeld van. Dat is een fijne combinatie van de twee genres die me heel na aan het hart liggen.


Hoe bevalt het om bij meerder uitgeverijen uitgegeven te worden?
Eigenlijk word ik niet echt bij meerdere uitgeverijen uitgegeven. Tinteling Romance is mijn eigen uitgeverij, waar ik dus eigenlijk meer self pub. Ik ben een hybride auteur die selfpubben (de snelheid, flexibiliteit en het wat vrijer werken met deadlines) heel fijn combineer met het uitgegeven worden bij een andere, grotere partij.

Wat is uw favoriete kleur?
Paarsblauw.

Welke genre schrijft u het liefst?
Romantisch fictie die sexy is en spannend.

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Ik vind mensen die compleet zichzelf zijn, geen verborgen agenda’s hebben en een ander echt oprecht willen helpen, grote voorbeelden. Daar vallen een groot aantal van mijn collega’s van de hogeschool onder, maar ook mijn schrijfcollega’s zoals Jackie van Laren, Stefanie van Mol, Jen Minkman en Marijke F. Jansen (Lily Frank) onder. En mijn man.

Wat is uw favoriete genre om te lezen?
Nog altijd New Adult en dan het liefst sports romance.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
The Legacy‘ van Elle Kennedy.

Als iemand nog geen boek van u heeft gelezen. Welke raad u dan aan als eerste kennismaking?

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Dingen, hè, geen personen… Gin. Tonic. IJsblokjes. Dat zijn er drie!

Proeflezen, laat u dat iemand doen die u goed kent en uit uw naaste omgeving? Of liever iemand die u niet persoonlijk kent?
Suzanne Verheem-Kwak is mijn innerlijke criticus, maar dan extern. Goede proeflezers zijn van onschatbare waarde en Suzanne is een held!

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Dan vraag ik me altijd af waarom je een boek leest dat niet lekker is en niet tussendoor zou kunnen. Lezen is plezier hebben en schrijven is iemand anders een plezier gunnen en een escape geven. We moeten af van het bij de neus neerkijken op boeken die je ‘gewoon voor je plezier’ kunt lezen. Daarmee schrikken we jongeren en mensen die niet veel of niet gemakkelijk lezen, juist extra af. Waarom dat stigma? Alsof je niet lekker even tussendoor een boek mag pakken en fijn even een paar minuten mag wegvluchten uit de realiteit.

Wat is uw lievelingsland?
De wereld is zo groot en er zijn nog zo veel landen waar ik graag heen wil… Dat kan ik nu nog niet zeggen. Kom eens bij me terug als ik tachtig ben.

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen van u?
Ook dat is een vraag voor over heel wat jaren, want dat kan ik nu nog niet zeggen.

Olga's kunsten
Wat hoopt u dat de lezers meenemen uit uw laatste boek?
In ‘Misverstand in de urban jungle‘ gaat het over jezelf zoeken en vinden op latere leeftijd. Ik hoop de lezers mee te geven dat je nooit te oud bent om je eigen weg in het leven te zoeken én te vinden.

Staat uw verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Bij mij staan altijd het begin, de meet cute, ergens een scène in het midden en globaal het einde vast. De rest is een grote ontdekkingsreis.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee, eigenlijk niet.

Welk thema of onderwerp zou u nog graag eens aansnijden in uw boeken?
Poeh, geen idee. Ik heb allerlei verhaallijnen in mijn hoofd met allerlei thema’s.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ik google me een slag in de rondte, altijd. Dat levert vooral verdwaalsessies op Google Maps op.

Wat is uw ten allertijde nr 1 lievelingsboek?
Dat is dezelfde onmogelijke vraag als de vraag welke van mijn drie kinderen ik het liefst vind. Boeken die veel indruk op me hebben gemaakt zijn ‘De Vogelman‘ van Mo Hayder, ‘Ugly Love‘ van Colleen Hoover, ‘HEX‘ van Thomas Olde Heuvelt, ‘Triptiek’ van Karin Slaughter, ‘De Sneeuwman’ van Jo Nesbo en mijn all time favorite jeugdboek blijft toch echt ‘Hasse Simonsdochter‘ van Thea Beckman.

Waar ziet u zichzelf in 5 jaar?
Hopelijk is dan de verbouwing van ons huis klaar. Dan zie ik mezelf wel in onze nieuwe keuken iets bakken met de meiden om vervolgens in de tuinkamer koffie te gaan drinken en te genieten van het uitzicht op de rozenstruiken en de frambozen die er groeien.

Welke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Niet echt een debutant, maar elk jaar geef ik het vak Schrijven aan eerstejaars studenten op de hogeschool. Ze moeten dan een Sci-Fi-verhaal van 800 woorden schrijven. En elk jaar duiken er wel één of twee verhalen op die me van mijn sokken blazen. Er zit zo veel talent verborgen in mensen die eigenlijk nooit echt serieus hebben gewerkt aan een verhaal. Dat vind ik indrukwekkender dan welke debutantenprijs of literatuurprijs dan ook.

Wat is uw favoriete quote?
Een van mijn favoriete quotes komt van Thomas Olde Heuvelt, die een masterclass gaf voor onze studenten in Enschede. ‘Als je niet leest, kun je ook niet schrijven’. Die gebruik ik nog regelmatig.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Dat ik niet kan plannen. Dat is ook mijn grootste valkuil in het leven.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als ik er dagen nadat ik de laatste bladzijde omsloeg, in mijn hoofd nog mee bezig ben.

Schrijft u overdag of ook ’s nachts?
Met een baan, een eigen uitgeverij én een gezin met drie (sportende) kinderen, is hierop het antwoord: wanneer het maar kan.

Waar en met wat zit u als u schrijft ?
Ook daarvoor geldt: waar plek is in huis.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Kijk niet te veel naar anderen en luister vooral niet te veel naar anderen. Doe je eigen ding en als jij blij wordt van je schrijfwerk, dan is de kans groot dat een ander dat ook wordt. O’ja, en natuurlijk: Lees veel en lees alles. Daar word je als auteur alleen maar beter van.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik heb zeker nieuws, maar daarvoor moet je me zo halverwege 2022 nog maar een keer gaan interviewen ;).

Dankjewel Olga voor alle tijd en moeite. En ik kom graag weer bij je terug in 2022 😀
Wil je Olga volgen op social media? Voor haar haakcreaties, Olga’s instagram, en Goodreads!

*Foto’s zijn van Olga Hoekstra, Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.