Bij hoog en laag – Jacodine van de Velde*

bij hoog en laag

Toen bekend werd dat Jacodine een nieuw boek, een roman had geschreven, schreef ik mij in voor de blogtour zonder de flaptekst te hebben gelezen, natuurlijk deed ik het daarna wel. Maar het zegt wel iets dat ik zoveel vertrouwen heb in haar schrijfkunsten.
Bij hoog en laag is de titel van het nieuwste familielid. Jacodine is bekend om boeken met een zwaarder, of nee, eerder een serieus tintje tegeven. Het echte leven word niet geschuwd, maar het is niet zwaar, en er zit altijd een draai aan waardoor het weer goed komt, ook als dat anders is dan verwacht… Ik ben benieuwd wat ik met dit boek voor geschoteld krijg. De recensies van Jacodines andere boeken lees je hier en hier én hier! Btw als je klikt lees je ook de gewoon geniale titels!

De flaptekst:
Na een moeilijke periode besluit Mare in haar eentje de kerstdagen in het huisje van haar opa en oma in Zeeland door te brengen. Tijdens een wandeling belandt ze in de strandtent waar ze als kind vaak kwam. Daar ontmoet ze Boris, de kok van het paviljoen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen hen en wanneer dat voorzichtig uitbloeit tot meer, blijkt de man van weinig woorden juist een heel verhaal met zich mee te dragen. Door een ontmoeting met Wannes, Boris’ opa én een oude jeugdvriend van Mares eigen grootvader, ontstaat er echter niet alleen een zoektocht naar de geschiedenis van haar familie, maar ook naar zichzelf. Lukt het Mare om haar weg te vinden wanneer blijkt dat Boris’ verleden haar dromen onmogelijk maakt?

Mijn mening:
Ok, de titel is misschien minder geniaal gevonden dan bij de andere titels, hij past wel bijzonder goed bij het verhaal! Het begint midden in situatie die je werkelijk het verhaal in sleept, of trekt eigenlijk, je hebt iets sneller door dan de hoofdpersoon en daardoor krijg je al een beetje medelijden en medeleven met haar. Je krijgt een band, want je gunt haar meer en beter.

Ik heb werkelijk genoten van het verhaal, deels is het een kabbelen en deels een snelle stroming! Het beeld wat door het boek word gebruikt vind ik er mooi en ook de geschiedenis is perfect in het verhaal verweven. Het geeft het verhaal nog meer diepgang!
Bij veel auteurs kan je het zeggen, maar het gaat ook lang niet altijd op. Maar ik heb echt het gevoel bij Jacodine dat elk boek beter word en dit is denk ik toch echt mijn favoriet.
Het speelt af aan zee, wie kent het gevoel van de zoute lucht op zijn tong en in het haar? Dan een knappe, maar geen stereotyp man, een leuke hoofdpersoon/vrouw. Leuke bijpersonages.
Hoewel niet alles origineel, is het niet voorspelbaar en worden er weinig tot geen cliches gebruikt.
Jacodine knipoogt ook naar collegas Chantal en Anja. Dat vind ik ook altijd erg leuk!

De cover van het boek is erg verschillend met de rest vergeleken. Maar hij IS mooi en bijpassend.
Einde dan de rit, ik heb niks te miepen, las het in één ruk uit en had graag langer bij Mare en Boris in de buurt geweest! Of eigenlijk bij meer personen in het verhaal.
Door het nawoord weet ik dat het een korter verhaal was in het begin en ik ben blij dat het niet daar bij gebleven is! Het boek las ik voor de blogtour als ebook en ik wil het zeker in de kast hebben! Het is zekerweten een boek wat prima is om vaker te lezen.

Rond uit genoten van dit boek, echt een topper!

Origineel geschreven door Anja de Rijk op 19-01-2024
Deze recensie mag niet zomaar overgenomen worden. Geef een berichtje en vermeld mijn naam.

Je kan Bij hoog en laag bij de onderstaande webshops bestellen. Of bij je lokale boekenwinkel.

bij hoog en laag Amazon.nl

 

*** Persoonlijke opmerking***
Bloggen doe ik nu al jaren, sinds ik in Duitsland woon. Dat, samen met mijn dyslexie, zorgt ervoor dat ik schrijf- en grammaticale fouten maak. Ik ben mij bewust dat ik deze soms nog steeds overzie als ik mijn tekst nog eens nalees.
Het is helaas voor mij niet te betalen om iemand dat te laten corrigeren. Ik beloof jullie dat ik mijn best doe, en het belangrijkste is voor mij vooral boekenliefde met jullie te delen!***
PS sommige links zijn affiliate links, als jij via de link iets koopt help je mij, maar het kost jou niks!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.