Interview Update met Reina Crispijn

Reina CrispijnAls je mijn site/blog al langer volgt dan weet je dat dit niet het eerste interview is met Reina Crispijn. Reina is een lieve vrouw die ontzettend goed kan schrijven en andere werelden kan scheppen. Sinds het eerste interview is ongeveer 5 jaar voorbij gegaan dus tijd voor een paar extra vragen aan haar. Ik heb een paar boeken van haar gerecenseerd; oa. ‘Eilandliefde’‘De verborgen brieven’ en ‘Waar ben je?’ Zo op naar de vragen én antwoorden!

Hoeveel boeken zijn er sinds dat interview in 2016 uitgekomen?
Vijf: ‘Het huis aan de Vecht’, ‘Eilandliefde’, ‘Droomplek’, ‘Dochter van de Zon’ en per 3 maart a.s. verschijnt ‘De Binnentuin’, dat door Margreet en mij samen is geschreven.

Wat doet u als u vast loopt tijdens het schrijven?
Iets anders doen, veel wandelen want dan komen de ideeën vanzelf.

Wanneer krijgt een boek van u 5 sterren?
Als ik helemaal een boek word ingetrokken en ik dus in een andere wereld ben geraakt. En het
moet een mooi en boeiend verhaal zijn zonder clichés. En… het moet goed eindigen.

Wat is uw favoriete quote?
Door vol te houden bereikte de slak de ark. Dus wat je ook doet: hou vol, al gaat het langzaam en zie je het niet meer zitten. Het komt goed.

Als u 1 karakter tot leven kon brengen welke zou dat zijn?
Ik ga er vanuit dat je een figuur uit mijn boeken bedoelt? Dat wordt moeilijk. Ik denk Bernice uit ‘Het lied der seizoenen’.

Zijn er dingen die u mijdt in uw boeken? Waarom?
Ik kan me in sommige mensen niet verplaatsen, bijvoorbeeld mensen die martelen of opzettelijk kwetsen en daarvan genieten. Ook zal ik geen boek schrijven over pedofilie of incest. Ik begrijp werkelijk niet wat zulke mensen bezielt.

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Veel mensen wilden weten waar Trellingerland en Landsend lagen. Ze hadden hun atlas erbij genomen, maar konden het eiland en de plaats niet ontdekken. Ze wilden er zo graag naartoe gaan. Tja, die plaats en dat eiland zitten in mijn hoofd.

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Gemiddeld 95000 woorden

Welk boek bent u nu aan het lezen?
Ik lees op het moment naslagwerken voor mijn nieuwe boek. Daar zitten ook receptenboeken tussen en die mag ik zo graag lezen. Vooral de bakboeken. Dat komt denk ik, omdat mijn vader bakker was en ik het bak-gen van hem heb geërfd, evenals twee zusjes en een broer.

CrispijnWelke debutant heeft het afgelopen jaar indruk op u gemaakt?
Ik heb verleden jaar weinig gelezen.

Welke drie dingen neemt u mee naar een onbewoond eiland?
Misschien heel vreemd: de Bijbel, want die heb ik nog nooit helemaal gelezen. Dan heb ik daar alle tijd voor. Verder schrijfgerei. En een mes en schaar.

Wat is uw grootste valkuil bij het schrijven?
Dat zou ik niet weten. Misschien dat je niet steeds hetzelfde type hoofdfiguur moet nemen. Zo’n hoofdpersoon moet niet op de schrijver lijken. Dat wordt zo vervelend. Maar ik voorkom dat door mijn karakter van te voren op papier te zetten en de eigenschappen erbij te zoeken.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Ja, hoewel ik wel mijn bedenkingen heb. Vaak wordt zo’n boek gekneveld en door elkaar gehusseld en ken je het bijna niet meer terug. Dat zou ik heel erg vinden. Ik ken films waarvan de boeken veel mooier zijn. Het liefst zie ik Engelse acteurs en actrices. Die vind ik zo geweldig spelen.

Laat u zich graag misleiden door een mooi boekomslag?
Nee. Als ik dan zou beginnen te lezen en het boek is niets, dan voel ik me zo genomen. Ik blader het boek door en vooral de eerste bladzijde moet me pakken. Als ik verder wil lezen, is het goed. Dit is niet altijd het geval. Soms zijn de eerste bladzijden niet veel, maar bij het verder lezen, word ik weleens verrast en koop ik het.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Hahaha. Ik ben op het moment een nieuw boek aan het schrijven. In een radio interview heb ik daar iets over losgelaten, maar zeker niet de titel. Ik bescherm mijn ideeën en vooral de titel van een boek.

Welke vraag van het eerste interview zou u nu anders beantwoorden?
Niet één. Ik sta nog steeds achter de antwoorden.

Dankjewel Reina Crispijn, dat je tijd en moeite hebt willen geven om deze vragen te beantwoorden! Volgende week komt het interview van Maria Genova online!

*Foto’s zijn van Zomer & Keuning, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.