Interview met Cathinca van Sprundel

CathincaCathinca van Sprundel is uit het jaar 1989 en woont met haar vriend en twee katten in een dorpje in Zuid-Holland. Sinds het moment dat ze een pen kon vasthouden was ze verliefd op schrijven en verhalen vertellen. Cathinca’s studiekeuzes voor een bachelor Film- en Literatuurwetenschappen en master Journalistiek en Nieuwe media waren dus geen onlogische keuzes. Nu werkt ze als een communicatieadviseur, eindredacteur en is ze ook nog eens een kundige muzikante! Cathinca heb ik een paar keer mogen ontmoeten en haar vriend ook toen ze op reis was naar een paar mooie bergen. Ze kwam zelfs bij mij op bezoek in Inzell en ik kan je zeggen ontzettend aardige en gezellige vrouw. Ze zijn bij mij altijd weer welkom. Daarbij hoe ontzettend gaaf is het dat je zo’n talentvolle auteur bij jou op bezoek komt! Cathinca is voor mij het levende voorbeeld van alle sprookjes en mythen die ze zelf zo goed verweeft in haar verhalen. Leuk weetje: Cathinca heeft een tweelingzus!

Wie is uw grote voorbeeld? Met schrijven of gewoon in het totale leven?
Eén echt voorbeeld heb ik niet, want ik bewonder heel veel mensen om verschillende redenen. Ik vind het vooral gaaf als mensen zich echt op hun passie storten en daar ook van genieten. Qua YA-schrijvers bewonder ik de settings en de wereldbouw van Jen Minkman, hoe Maggie Stiefvater speelt met muziek en Keltische mythologie, de personages van Leigh Bardugo, de sfeer die Mascha Schoonakker creëert en de vrouwenrollen in Naomi Noviks boeken.

Drinkt u liever thee of koffie?
THEE. Ik leef op thee. Al is koffie met vanille-ijs en slagroom in de zomer ook heerlijk.

Wat is het eerste wat u doet als u uw uit bed komt?
Naast aankleden en tandenpoetsen ga ik meteen water koken voor mijn eerste kop groene thee met jasmijn en een beetje suiker. Sinds jaren is dat het eerste wat ik ’s ochtends drink. Als ik dat niet kan of er is geen groene thee met jasmijn (neutraal of met citroen vind ik minder lekker) begin ik toch wat minder vrolijk aan mijn dag.

Hoeveel boeken heeft u nu geschreven? En welke is dan uw favoriet of waar bent u het meest trots op?
De vrouwe van Myrdin en de novelle De held van Anwyn. Daarnaast heb ik nog twee sprookjes geschreven voor de bundels Er was eens, en Er was eens – het hart van een schurk. Ik ben dol op elk verhaal, maar ik ben er wel trots op dat ‘De vrouwe van Myrdin’, mij een gepubliceerd schrijver heeft gemaakt. (Ook al heb ik dit boek in drie maanden geschreven.)

Als iemand zegt in een recensie; een lekker boek voor tussendoor. Wat voor gevoel krijgt u daarbij?
Een tijdje terug hadden we het daar met andere schrijvers over. Het kan onprettig overkomen, want soms wordt deze uitdrukking gebruikt om aan te geven dat het ene werk of genre ‘minder’ is dan de ander.

Als ik voor mezelf spreek: ik ben een entertainer. Als ik op het podium sta, hoop ik de toeschouwer een fijne avond te bezorgen. Als schrijver hoop ik een lezer meerdere fijne leesuurtjes te bezorgen. Het liefst wil ik natuurlijk iedereen omverblazen, maar ik ben ook blij als iemand vermaakt is. En als ik daarin slaag als ‘lekker tussendoortje,’ kan ik daar zeker mee leven.

Wat is het grappigste wat u heeft mee gemaakt door het schrijven?
Ik ga vaak naar festivals en boekhandels en daar maak ik genoeg leuke en grappige dingen mee met lezers en andere schrijvers.

Ik heb in drie maanden ‘De vrouwe van Myrdin’ geschreven omdat ik (oeps) meedeed aan een manuscriptenwedstrijd met een boek dat nog geschreven moest worden. Op Castlefest was er eens een tweejarig jongetje dat er met een boek vandoor ging omdat hij de cover zo mooi vond. En ik had eens voor een Belgisch festival cupcakes gebakken om bij mijn boek uit te delen. Voordat ik het wist, werd ik op een enorm podium neergezet en deed ik mee met een fantasytaartbakwedstrijd. Hoewel ik concurrentie had van een eenhoorntaart en eentje van het monsterlijke monsterboek, werd ik zelfs tweede omdat de jury de cupcakes met het plaatje van mijn boek erop zo lekker vonden. De beker staat in de kast.

CathincaWat zijn uw hobby’s?
Op dit moment lezen, harp spelen en zingen. Als het weer kan zwem ik ook graag, dans ik, speel ik bodhrán (Ierse drum), doe ik aan boogschieten, teken en schilder ik wel eens, probeer ik kleding te naaien, ga ik graag naar concerten en ben ik dol op roadtrips.

Als u moest kiezen tussen de ‘echte’ wereld en die van u boek waar zou u willen wonen ?
Ik ben dol op de magische wereld in mijn boeken, maar ik kies toch echt voor de onze. Al is het maar omdat ik geen held ben en de medische zorg hier beter en de levensverwachting hier hoger is.

Uit hoeveel woorden bestaan uw manuscripten?
Degene die af zijn? De verhalen in de ‘Er was eens’- bundels zijn 10.000 – 15.000 woorden. ‘De vrouwe van Myrdin’ is +/- 75.000 woorden en ‘De held van Anwyn’ 25.000.

Welk boek bent u nu aan het lezen?
De taal der doornen‘ van Leigh Bardugo en de verhalenbundel ‘Vrouwen van Avalon‘. En enkele New Adults waarvoor ik de eindredactie verzorg.

Heeft u rituelen als u gaat schrijven?
Nee.

Staat de verhaallijn al vast als u begint? Of blijft het voor u ook een verrassing hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen?
Meestal als ik begin heb ik wel een vrij duidelijke outline en setting, maar tijdens het schrijven kunnen er alsnog allerlei verhaallijntjes bijkomen of afvallen. Aan het begin en hoe het eindigt, verandert vaak niets.

Heeft u rust en stilte nodig om te schrijven of liever levendige brouwerij?
Verhalen verzinnen en plotten doe ik overal. Ik ben een ongelooflijke dagdromer. Maar voor het echte schrijven is het wel fijn als je wat rust om je heen hebt. En ik heb vooral keiharde deadlines nodig, anders raak ik veel te snel afgeleid.

Welke drie dingen neem je mee naar een onbewoond eiland?
Een dik schrijfblok met pen (ook goed om vuur mee aan te maken), een scherp mes en een firestarter.

Stel dat ze een van uw boeken willen verfilmen, gaat u dat dan doen of niet? Ingeval van ja; welke acteurs zou u dan willen zien voor de personages?
Als ze er maar iets leuks van maken. Van boek naar film verandert er altijd wat, maar het zou jammer zijn als mijn mythische fantasyverhaal zich ineens in de ruimte zou afspelen. En ik een leuke bijrol zou mogen spelen.

Waar en met wat zit u als u schrijft?
Achter mijn secretaire, op mijn laptop, met een chesterfield bureaustoel, kop thee naast me en een kat op schoot.

Hoeveel boeken gaan er nog uitkomen en bij welke uitgeverijen?
Voorlopig zit ik prima bij Dutch Venture Publishing. En ik heb ideeën genoeg voor allerlei verhalen. In april is de bundel ‘Er was eens – Het hart van een schurk’ uitgekomen. Hierin heb ik een sprookje herschreven, maar dan vanuit het oogpunt van de ‘slechterik.’ Daar keek ik echt naar uit. 

Waar zou u stiekem nog over willen schrijven
Ik wil nog een lading sprookjeshertellingen schrijven, en misschien iets horrorachtigs, of een uitstapje maken naar een historische roman of écht iets romantisch. Maar ik zie wel waar de ideeën mij brengen.

Laat je je graag misleiden door een mooi boekomslag?
Het oog wil zeker wat, maar de achterkant en het verhaal moet mij ook trekken.

Doet u voor uw boeken research? Kost dat veel tijd? Liep u tegen feiten of leuke weetjes aan waardoor u blij verrast was en gebruikt u dat soms ook?
Ik kan uren verdwalen tussen boeken en het internet als ik research doe. En aan de ene kant wil ik dan alle informatie erin verwerken, aan de andere kant weet ik ook dat je daarmee moet oppassen. Ik schrijf een verhaal, geen wetenschappelijk essay. Voor mijn laatste verhaal schreef ik over zeemeerminnen en ik heb leuke weetjes en maritieme taalgrapjes in dat verhaal kunnen verwerken.

Gebruikt u proeflezers en wat verwacht u van een proeflezer?
Veel van mijn vrienden zijn schrijvers en als er de tijd is, probeer ik ze nog wel eens een verhaal van me voor te leggen.

Heeft u nog tips voor beginnend schrijvers?
Schrijf, zoek schrijvende vrienden die je de waarheid durven te vertellen en doe ook mee met wedstrijden. Deadlines helpen om iets af te maken, in plaats van eeuwig te blijven schaven aan dat ‘work in progress.’ Daarnaast heb ik ook veel geleerd van de jurycommentaren. Lukt het niet om een compleet boek of complete serie meteen af te krijgen? Probeer het eerst dan met een kort verhaal of een novelle. En blijf (hardop) dromen.

Wilt u nog een nieuwtje vertellen wat niemand nog weet?
Ik ben een nieuw langer verhaal aan het uitwerken, wat waarschijnlijk een boek gaat worden en een van de hoofdpersonages heet Ellowy.

Dankjewel Cathinca voor je tijd om alle vragen te beantwoorden! Ik kijk uit naar je nieuwe creatie! Wil jij meer weten over Cathinca’s boeken? Klik dan hier of hier!

*Foto’s zijn van Dutch Venture Publishing, Cathinca van Sprundel, Erwin van Dijk, Freepik en mijzelf*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.